Puy de Sancy - Centraal Massief

PuydeSancy-4

Hoewel Puy de Sancy – de hoogste top van het Centraal Massief – gelegen is in het midden van Frankrijk geeft dit landschap een waar Schotland gevoel. Met uitgestrekte vergezichten over glooiende bergen en groene vlaktes vertoef je tijdens deze hiking trip in een prachtig groen landschap. Wij maakten een tocht van 17 km in een mooie lus.

De wandeling start in de prachtige vallei (natuurgebied) van Chaudefour. Er is een ruime parking voorzien (en een bar ;)) waar de auto veilig geparkeerd kan worden voor een hele dag. De tocht begint langs een brede grindweg die zachtjes omhoog gaat. Niet veel, ideaal om te starten. Na een paar honderd meter bevindt zich aan de linkerkant een verborgen waterval waar je eventjes het pad voor kan verlaten. Dit is de moeite, zeker als je van watervallen houdt!

Na 2 km op de grindweg buigt de wandeling af naar het noorden en uiteindelijk het noordoosten. De brede grindweg maakt plaats voor een smaller bospaadje en de stijgingspercentages gaan meteen de hoogte in. Na ongeveer 200 meter gestegen te hebben kom je uit op een eerste col vanaf waar het pad nog wat steiler wordt. Je bevindt je nu op een crête rond de vallei waar het uitzicht bijzonder indrukwekkend is.

PuydeSancy-7

Na ongeveer 6 km vlakt de klim af en beland je op een balkon bovenaan een skigebied (Mont Lozère). Het pad vervolgt golvend over een tweetal kilometer. Nadien heb je de mogelijkheid om Puy de Sancy (de hoogste berg van het Centraal Massief ~ 1886 m) te beklimmen via aangelegde trappen. Het kan hier druk zijn maar het uitzicht om de omliggende regio (Puy Mary, Puy de Dômes) is zonder meer indrukwekkend.

PuydeSancy-3

De afdaling gaat verder aan de zuidkant van de vallei via een pad met een vrij constant percentage over 5 km. Niet technisch maar wel lang dalen! Na 15 km in de benen te hebben kom je uiteindelijk terug op de brede grindweg waar de wandeling begon, ideaal om rustig uit te bollen.

De wandeling is niet technisch maar met bijna 1000 hoogtemeters en 17 km wel pittig. Picknick vergeten? Geen zorgen! Boven op Puy de Sancy vind je een restaurant dat prachtig gelegen is.

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *