4-daagse trektocht in de Vogezen

Altijd al eens een meerdaagse trektocht willen doen? Dan is het  massief van de Vogezen het perfecte gebied! Zowel voor beginners als gevorderden is dit gebied een echt wandelparadijs. Overnachten in een tent of lekker warm in een berghut of herberg, aan jou de keuze! In deze blog kom je alles te weten over onze 4-daagse trektocht van 61 km door de Vogezen en hoe jij deze ook kan doen. Veel lees- en wandelplezier!

Bergen, bossen, gletsjermeren, vennen, bergkloven en prachtige vergezichten. De Vogezen zijn een waar paradijs voor wandelaars, en niet eens zover van de Benelux. Op 5u rijden ben je er vanuit Brussel via Luxemburg – Nancy – Saint-Die-des-Vosges. Wij parkeerden de auto op de Col de la Schlucht voor 4 dagen. Daar is voldoende parkeerplaats en de regelmatige passage van andere mensen geven een gerust gevoel om de auto achter te laten. 

Dag 1: Col de la Schlucht – Ringelbuhlkopf –  Altenkraehkopf

12 km – 620 hoogtemeters

Download file: Vogezen_dag_1.gpx

Gepakt en  gezakt, dankzij deze handige checklist, kon de trektocht van start gaan! Na enkele meters loopt het meteen stevig op, een echte binnekomer! De Kruppenfels moet immers meteen bedwongen worden. Via een leuk bergpaadje krijg je na de top wel meteen een indrukwekkend uitzicht over de oostkant van de Vogezen. 

Het klimaat in de Vogezen is best guur. De westkant is kletsnat terwijl de oostkant erg droog is. Aangezien de Vogezen veel noordelijker liggen dan de Alpen en meer blootgesteld zijn aan de invloed van de Noordzee zijn de klimaatomstandigheden op 1300 meter gelijkaardig als op 2500 meter in de Alpen. Wees dus voorbereid op alle weersomstandigheden. Ook al kan je tegenwoordig wel vooraf een gedetailleerd weerbericht opvragen, bijvoorbeeld via MeteoFrance. 

Met een volgende klim tot aan Le Tanet en een daaropvolgende afdaling (langs een skipiste) bereik je Ferme Auberge Seestaedle waar je iets kan drinken/eten. Via het Lac Vert (een oud gletsjermeer) klim je nadien verder tot aan de “Gazon-du-fain”, een indrukwekkende natuurgebied met veel heide. In dit beschermde gebied is het verboden om te bivakkeren. 

Overnachting 1

We planden om te overnachten bij Lac du Forlet, maar uiteindelijk konden we niet weerstaan aan het prachtige uitzicht vanop de Altenkraehkopf. We hebben daarom onze tent opgesteld op een idyllische locatie op bijna 1300 m. Bij zonnig en helder weer zie je de Alpen (Berner Oberland vooral) hier perfect liggen. ‘s Avonds geven alle dorpjes in de vallei licht, en toont de melkweg zich majestueus. Fantastisch! 

Dag 2: Altenkraehkopf – Petit Hohneck –  Schiessroth

19 km – 940 hoogtemeters

Download file: Vogezen_dag_2 (1).gpx

Vroeg uit de veren (lang kan je toch niet slapen in een tent en in principe moet je weg met de tent bij zonsopkomst) is de tweede dag een echte trektocht. Bij aanvang volgde een afdaling naar Lac du Forlet (waar je ook kan kamperen!). We klommen vervolgens via een soms moeilijk vindbaar bergpadje langs een veengebied en een kleine beek omhoog tot Alterwasen. Via de noordkant van Le Tanet klommen we vervolgens opnieuw tot bijna 1300 m. Daar daalden we af tussen de bomen (soms moeilijk vindbaar pad) en gingen we iets drinken in Seestaedle. Via een bredere grindweg wandelden we nadien in zuidwestelijke richting tot aan een grotere baan. Hier maakten wij een omweg via een zeer moeilijk pad (afgeraden) om na 10.5 km terug de baan over te steken op een bredere grind/zandweg. Dit kleine paadje (tussen km 10 en 10.5 raden we niet aan, even langs de baan wandelen is een alternatief.)

De toppen zijn altijd boomvrij geweest (guur klimaat) en zijn door overbegrazing veranderd in bergweiden (hautes chaumes). Lager op de hellingen staan naald- en beukenbossen. Op 2e kerstdag 1999 richtte storm Lothar gigantische verwoestingen aan. Talrijke naaldbomen sneuvelden. Sindsdien worden meer en meer beukenbomen gepland, die meer resistent zijn tegen winterstormen. 

Langs een pittige afdaling (maar ook met leuke paadjes) daalden we vervolgens af tot een lage 780 m in het natuurgebied Frankenthal. Daar begon dan een stevige klim (~ 500 m) via Frankenthal en La Grotte Dagobert tot aan de Clochers du Petit Hohneck. Je passeert hier op de col tussen de Hohneck en de Petit Hohneck. Hier heb je een indrukwekkend panorama over grote delen van de hoge Vogezen. 

De kleine meren langs beide kanten van de hoofdkam (Crêtes) van de Vogezen zijn gevormd door gletsjers tijdens het Würm. Zogenaamde cirque gletsjers schuurden de valleibodem uit waar later na het terugtrekken van het ijs water in kon verzamelen, hier en daar geholpen door een dam. De gletsjers gleden over het landschap en hebben er ook voor gezorgd dat de bergkammen en bergtoppen zijn afgerond. 

Overnachting 2

We wandelen nadien nog een stukje verder, tot aan de Ferme Auberge du Schiessroth. Deze hut is open in de zomer maar sluit in het najaar. We bivakkeerden daarom in het weiland tegenover de hut, opnieuw met een schitterend uitzicht. 

Dag 3:   Schiessroth – Lac de Fischboedle – Rainkopf – Hohneck – Trois fours

21 km – 1000 hoogtemeters

Download file: Vogezen_dag_3.gpx

Dag 3 beloofde een zeer stevige dag te worden. Enerzijds door de hoogtemeters (>1000) maar ook door de afstand (21 km). We startten met een mooie afdaling tot het Lac de Schiessrothried en het schitterende Lac de Fischboedle. Iets verder lag het laagste punt van de dag (800 m). Van daaruit volgde een klim en een vrij technische passage (over wortels en stenen) tot aan het meer van Altenweiher. Daar gepasseerd liep het pad via een groot beukenbos volop omhoog tot aan de top van de Rainkopf. Via de hoofdkam van de Voegzen vervolgden we nadien (gedeeltelijk via de GR) naar de Kastelberg waar nog 10-20 cm sneeuw lag. Hier zorgde een ijzige wind en regenvlagen voor een guur wintergevoel. Over de Kastelberg wandelden we verder via de kam tot aan de top van de Hohneck. Daar kan je iets drinken, maar toen wij passeerden was dit gesloten. Na de Hohneck volgde nog een afdaling over een goed begaanbaar pad tot aan de Refuge du Trois Fours. 

De Hohneck wordt met zijn 1363 meter hoogte ook wel de reus van Lorraine genoemd. Het is een typisch voorbeeld van een afgeronde top die ook wel “ballon” wordt genoemd. De Hohneck is altijd boomvrij geweest.

Overnachting 3

Na 2 dagen bivakkeren deed het ook wel deugd om een nacht in de hut van Trois Fours door te brengen. Dit is een grote en comfortabele hut, waar een degelijk avondmaal geserveerd wordt. De prijzen zijn zeer schappelijk. 

Dag 4:    Trois fours – Sentier des Roches – Col de la Schlucht

6 km – 250 hoogtemeters

Download file: Vogezen_dag_4.gpx

Op dag 4 deden we een laatste wandeling, maar niet de minste. De Sentier des Roches. Dit is een avontuurlijk en uitdagende wandeling. De padjes zijn smal en je moet behoorlijk veel klimmen langs rotsen met afgronden, trapjes, bruggetjes en vlonderpaden. Imposant en plezant! Gevaarlijk is het niet. Onderweg kom je fantastische uitzichten tegen, maar door de mist zagen wij die niet. 

De Sentier des Roches is gemaakt in 1910 door een veertigtal vrijwilligers. De realisatie van dit pad was moeilijk omdat een pad moest uitgehouwen worden in het keteldal van de Schluchtkessel. Dat gebeurde soms met dynamiet. In de zomer van 1911 was het pad af en werd het officieel geopend. Gemiddeld wandelen per jaar ongeveer 40000 wandelaars over het pad. 

Zo, dit vormde het einde van onze 4-daagse trektocht in de Vogezen. De variatie en rust die je tegenkomt zorgen ervoor dat je helemaal terug opgeladen bent met een voldaan gevoel! Wil je deze trektocht ook graag doen? Stel ons gerust je vragen, wij helpen je graag verder met het uitstippelen van een trektocht op jouw maat!

De Vogezen in beeld, want beelden zeggen vaak meer dan woorden. Geniet mee, en hopelijk voel je het alvast kriebelen om ook te gaan!

Download file: Vogezen.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Parrizal de Beceite – Spanje

Parrizal de Beceite – Spanje

De Parrizal de Beceite of “Ruta del Parrizal” is zo een van die prachtige wandelingen in het binnenland van Spanje. We maakten deze wandeling in het midden van de zomer. Te midden van een bergachtig landschap brengt het pad langs de kronkelende rivier Mataraña altijd wat verkoeling. Over houten bruggetjes gaat de wandeling 4 km omhoog tot de bekende Estrets del Parrizal met rostwanden van 60 m hoog. Imposant!
Read More
Rond het Merkske – Zondereigen

Rond het Merkske – Zondereigen

Zondereigen is een schoolvoorbeeld van een Kempisch plattelandsdorp, omgeven door landbouwvelden waardoor de rivier ‘t Merkske doorheen kronkelt. Deze wandeling van 8 km loopt door het natte beekdal van ‘t Merkske en wordt vooral gekenmerkt door weidse uitzichten over het grensgebied dat lange tijd een “vergeten hoek” was en daarom zo puur is gebleven. 
Read More
Tour des Combins – Alpen

Tour des Combins – Alpen

Tour des Combins – Alpen De Tour des Combins is een van de klassieke huttentochten van de Alpen. Wij maakten…
Read More
Brisy – Houffalize

Brisy – Houffalize

De ideale dagstapper in de Ardennen. Deze wandeling bevindt zich in een prachtig stukje natuur tussen Houffalize en Brisy. Zo’n 21 km wandel je door dit heuvelachtige gebied, over en langs de Ourthe en geniet je van enkele prachtige panorama’s. Kortom, een typische Ardense wandeling die ons nooit verveelt!
Read More
Tour della Bessanese – Alpen

Tour della Bessanese – Alpen

De Tour della Bessanese is een hooggebergte tour voor ervaren wandelaars gelegen in het fantastische landschap van de zuidelijke Grajische Alpen. Wij maakten een variant op de bestaande tour (3 dagen langer) met enkele afzonderlijke kleine beklimmingen naast de route, zoals de Rocciamelone (3538 m) en La Croix Rousse (3571 m). De tocht was uiteindelijk ongeveer 100 km en bedroeg 8000 hoogtemeters. Wie een uitdagende tocht wil in een grandioos, en onontdekt Alpen landschap, niet meer verder zoeken: de Tour della Bessanese!
Read More
Westenschouwen – Zeeland

Westenschouwen – Zeeland

Uitwaaien aan zee. Het is iets dat mensen uit de Benelux graag een keer doen. Dit in combinatie met een fantastisch groot natuurgebied vol duinen, bossen en meertjes klink als muziek in de oren voor wandelaars. Voor een dagje zee kozen we de Kop van Schouwen bij Burgh-Haamstede. Hier vind je de weidsheid van de stuivende duinen en de beslotenheid van het grootste bos van Zeeland. We verbonden beide gebieden in een grote afwisselende wandeling van 19 km.
Read More
Munt Pers – Zwitserland

Munt Pers – Zwitserland

Deze korte wandeling voert over een rotsachtig pad van de Diavolezza kabelbaan naar de top van Munt Pers. Daar heb je een fenomenaal uitzicht op de bergen van het Bernina massief en de Pers- en Morteratschgletsjer.
Read More
De Malpie – Valkenswaard

De Malpie – Valkenswaard

De Malpie is een bekend natuurebied in Valkenswaard. Deze kleine, maar prachtige parel in Nederland, heeft een waaier aan vennen, bossen en uitgestrekte heidevelden te bieden. Het ideale gebied voor een kleine of grote wandeling en ook geliefd bij fietsers.
Read More
De 5 beste vennenroutes

De 5 beste vennenroutes

Vennen zijn kleine, ondiepe meren met een wisselende waterstand. Wij selecteerden 5 leuke vennenroutes in de Kempen.
Read More
Kloosterroute – Monschau

Kloosterroute – Monschau

Net over de Belgische-Duitse grens bevindt zich het historische stadje Monschau. Het is een van de meest geliefde vakantie- en uitstapplaatsen van de Eifel en ideaal voor een weekendje weg. Wij deden vanuit Monschau de bekende Kloosterroute, een wandeling van ongeveer 23 km met een buitengewone diversiteit aan in- en uitzichten.
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *