4-daagse trektocht in de Vogezen

Altijd al eens een meerdaagse trektocht willen doen? Dan is het  massief van de Vogezen het perfecte gebied! Zowel voor beginners als gevorderden is dit gebied een echt wandelparadijs. Overnachten in een tent of lekker warm in een berghut of herberg, aan jou de keuze! In deze blog kom je alles te weten over onze 4-daagse trektocht van 61 km door de Vogezen en hoe jij deze ook kan doen. Veel lees- en wandelplezier!

Bergen, bossen, gletsjermeren, vennen, bergkloven en prachtige vergezichten. De Vogezen zijn een waar paradijs voor wandelaars, en niet eens zover van de Benelux. Op 5u rijden ben je er vanuit Brussel via Luxemburg – Nancy – Saint-Die-des-Vosges. Wij parkeerden de auto op de Col de la Schlucht voor 4 dagen. Daar is voldoende parkeerplaats en de regelmatige passage van andere mensen geven een gerust gevoel om de auto achter te laten. 

Dag 1: Col de la Schlucht – Ringelbuhlkopf –  Altenkraehkopf

12 km – 620 hoogtemeters

Download file: Vogezen_dag_1.gpx

Gepakt en  gezakt, dankzij deze handige checklist, kon de trektocht van start gaan! Na enkele meters loopt het meteen stevig op, een echte binnekomer! De Kruppenfels moet immers meteen bedwongen worden. Via een leuk bergpaadje krijg je na de top wel meteen een indrukwekkend uitzicht over de oostkant van de Vogezen. 

Het klimaat in de Vogezen is best guur. De westkant is kletsnat terwijl de oostkant erg droog is. Aangezien de Vogezen veel noordelijker liggen dan de Alpen en meer blootgesteld zijn aan de invloed van de Noordzee zijn de klimaatomstandigheden op 1300 meter gelijkaardig als op 2500 meter in de Alpen. Wees dus voorbereid op alle weersomstandigheden. Ook al kan je tegenwoordig wel vooraf een gedetailleerd weerbericht opvragen, bijvoorbeeld via MeteoFrance. 

Met een volgende klim tot aan Le Tanet en een daaropvolgende afdaling (langs een skipiste) bereik je Ferme Auberge Seestaedle waar je iets kan drinken/eten. Via het Lac Vert (een oud gletsjermeer) klim je nadien verder tot aan de “Gazon-du-fain”, een indrukwekkende natuurgebied met veel heide. In dit beschermde gebied is het verboden om te bivakkeren. 

Overnachting 1

We planden om te overnachten bij Lac du Forlet, maar uiteindelijk konden we niet weerstaan aan het prachtige uitzicht vanop de Altenkraehkopf. We hebben daarom onze tent opgesteld op een idyllische locatie op bijna 1300 m. Bij zonnig en helder weer zie je de Alpen (Berner Oberland vooral) hier perfect liggen. ‘s Avonds geven alle dorpjes in de vallei licht, en toont de melkweg zich majestueus. Fantastisch! 

Dag 2: Altenkraehkopf – Petit Hohneck –  Schiessroth

19 km – 940 hoogtemeters

Download file: Vogezen_dag_2 (1).gpx

Vroeg uit de veren (lang kan je toch niet slapen in een tent en in principe moet je weg met de tent bij zonsopkomst) is de tweede dag een echte trektocht. Bij aanvang volgde een afdaling naar Lac du Forlet (waar je ook kan kamperen!). We klommen vervolgens via een soms moeilijk vindbaar bergpadje langs een veengebied en een kleine beek omhoog tot Alterwasen. Via de noordkant van Le Tanet klommen we vervolgens opnieuw tot bijna 1300 m. Daar daalden we af tussen de bomen (soms moeilijk vindbaar pad) en gingen we iets drinken in Seestaedle. Via een bredere grindweg wandelden we nadien in zuidwestelijke richting tot aan een grotere baan. Hier maakten wij een omweg via een zeer moeilijk pad (afgeraden) om na 10.5 km terug de baan over te steken op een bredere grind/zandweg. Dit kleine paadje (tussen km 10 en 10.5 raden we niet aan, even langs de baan wandelen is een alternatief.)

De toppen zijn altijd boomvrij geweest (guur klimaat) en zijn door overbegrazing veranderd in bergweiden (hautes chaumes). Lager op de hellingen staan naald- en beukenbossen. Op 2e kerstdag 1999 richtte storm Lothar gigantische verwoestingen aan. Talrijke naaldbomen sneuvelden. Sindsdien worden meer en meer beukenbomen gepland, die meer resistent zijn tegen winterstormen. 

Langs een pittige afdaling (maar ook met leuke paadjes) daalden we vervolgens af tot een lage 780 m in het natuurgebied Frankenthal. Daar begon dan een stevige klim (~ 500 m) via Frankenthal en La Grotte Dagobert tot aan de Clochers du Petit Hohneck. Je passeert hier op de col tussen de Hohneck en de Petit Hohneck. Hier heb je een indrukwekkend panorama over grote delen van de hoge Vogezen. 

De kleine meren langs beide kanten van de hoofdkam (Crêtes) van de Vogezen zijn gevormd door gletsjers tijdens het Würm. Zogenaamde cirque gletsjers schuurden de valleibodem uit waar later na het terugtrekken van het ijs water in kon verzamelen, hier en daar geholpen door een dam. De gletsjers gleden over het landschap en hebben er ook voor gezorgd dat de bergkammen en bergtoppen zijn afgerond. 

Overnachting 2

We wandelen nadien nog een stukje verder, tot aan de Ferme Auberge du Schiessroth. Deze hut is open in de zomer maar sluit in het najaar. We bivakkeerden daarom in het weiland tegenover de hut, opnieuw met een schitterend uitzicht. 

Dag 3:   Schiessroth – Lac de Fischboedle – Rainkopf – Hohneck – Trois fours

21 km – 1000 hoogtemeters

Download file: Vogezen_dag_3.gpx

Dag 3 beloofde een zeer stevige dag te worden. Enerzijds door de hoogtemeters (>1000) maar ook door de afstand (21 km). We startten met een mooie afdaling tot het Lac de Schiessrothried en het schitterende Lac de Fischboedle. Iets verder lag het laagste punt van de dag (800 m). Van daaruit volgde een klim en een vrij technische passage (over wortels en stenen) tot aan het meer van Altenweiher. Daar gepasseerd liep het pad via een groot beukenbos volop omhoog tot aan de top van de Rainkopf. Via de hoofdkam van de Voegzen vervolgden we nadien (gedeeltelijk via de GR) naar de Kastelberg waar nog 10-20 cm sneeuw lag. Hier zorgde een ijzige wind en regenvlagen voor een guur wintergevoel. Over de Kastelberg wandelden we verder via de kam tot aan de top van de Hohneck. Daar kan je iets drinken, maar toen wij passeerden was dit gesloten. Na de Hohneck volgde nog een afdaling over een goed begaanbaar pad tot aan de Refuge du Trois Fours. 

De Hohneck wordt met zijn 1363 meter hoogte ook wel de reus van Lorraine genoemd. Het is een typisch voorbeeld van een afgeronde top die ook wel “ballon” wordt genoemd. De Hohneck is altijd boomvrij geweest.

Overnachting 3

Na 2 dagen bivakkeren deed het ook wel deugd om een nacht in de hut van Trois Fours door te brengen. Dit is een grote en comfortabele hut, waar een degelijk avondmaal geserveerd wordt. De prijzen zijn zeer schappelijk. 

Dag 4:    Trois fours – Sentier des Roches – Col de la Schlucht

6 km – 250 hoogtemeters

Download file: Vogezen_dag_4.gpx

Op dag 4 deden we een laatste wandeling, maar niet de minste. De Sentier des Roches. Dit is een avontuurlijk en uitdagende wandeling. De padjes zijn smal en je moet behoorlijk veel klimmen langs rotsen met afgronden, trapjes, bruggetjes en vlonderpaden. Imposant en plezant! Gevaarlijk is het niet. Onderweg kom je fantastische uitzichten tegen, maar door de mist zagen wij die niet. 

De Sentier des Roches is gemaakt in 1910 door een veertigtal vrijwilligers. De realisatie van dit pad was moeilijk omdat een pad moest uitgehouwen worden in het keteldal van de Schluchtkessel. Dat gebeurde soms met dynamiet. In de zomer van 1911 was het pad af en werd het officieel geopend. Gemiddeld wandelen per jaar ongeveer 40000 wandelaars over het pad. 

Zo, dit vormde het einde van onze 4-daagse trektocht in de Vogezen. De variatie en rust die je tegenkomt zorgen ervoor dat je helemaal terug opgeladen bent met een voldaan gevoel! Wil je deze trektocht ook graag doen? Stel ons gerust je vragen, wij helpen je graag verder met het uitstippelen van een trektocht op jouw maat!

De Vogezen in beeld, want beelden zeggen vaak meer dan woorden. Geniet mee, en hopelijk voel je het alvast kriebelen om ook te gaan!

Download file: Vogezen.gpx

No Title

Rated 4 out of 5
May 10, 2023

Geregeld trekken we met enkele kameraden naar de bergen om enkele dagen te wandelen. Dit jaar lieten we ons inspireren door bovenstaande tocht voor het weekend van 1 mei. Het was een meevaller: de Vogezen liggen niet te ver van België (5 à 6u rijden) maar onderschat het niet!

De tochten zijn perfect voor de ietwat geoefende wandelaar: de nodige afstand en hoogtemeters, avontuurlijk – af en toe wat minder bekende of zichtbare paden.

Wij pasten de routes ietwat aan om telkens in een hotelletje te overnachten waardoor we elke dag 22-24km met 1.200 à 1.400 hoogtemeters, pittig – maar leuk!

We hadden het weeken van 1 mei voorzien voor onze tocht. Helaas gaven de weersvoorspellingen niet veel goeds en voorspelden ze 4 dagen regen. Gelukkig begonnen de voorspellingen iets optimistischer te worden naarmate het weekend naderde: geen volledige dagen regen meer, maar wel nog grote kans op buiten elke dag.

Maar het weer zat mee: we reden op in de gietende regen, maar het stopte net toen we aankwamen. De 2de dag hadden we een hele dag zon, de andere dagen was het wat frisser en bewolkt, maar bleven we gespaard van de regen.

Ideaal wandelweer voor de pittige tochten!

Onderweg kwamen we nog enkele Belgen tegen die hun inspiratie op deze site gehaald hadden 🙂

Kortom: een mooie 4daagse voor de geoefende wandelaar, aanrader!

Maarten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *