5 dagen Gran Paradiso - Italië

Het prachtige Gran Paradiso nationaal park is gelegen in het noordwesten van Italië, nabij de Mont Blanc en Aosta vallei. Het park is vernoemd naar de hoogste berg van Italië “Gran Paradiso” met een hoogte van 4061m. Het nationaal park is beschermd waardoor je kan genieten van de ongerepte natuur. Deze 5-daagse geeft voor ieder wat wils, maar toch vooral voor rust- en natuurliefhebbers die houden van een uitdaging!

Download file: GranParadiso.gpx

Download route
Afbeeldingen


Uitkijken over de hut


Een grote gletsjer van dichtbij bewonderen.


Prachtig panorama bij de Averole hut.


De gezellige Averole hut.


Een kleine top beklimmen, met kruis.


Machtige gletsjer.

Een zee van wolken in de vallei. 

Meer info

Dag 1 / De eerste dag is zeker niet te beschouwen als inloopdag. Al snel heb je ettelijke hoogtemeters in de benen. De beklimming brengt je naar de Colle Della Terra op een hoogte van 2904m. Tijdens de lange maar gestage afdaling kan je genieten van prachtige vergezichten over de Alpenweides met schapen (en met een beetje geluk steenbokken) en diepblauwe meertjes. Voor de gletsjer-liefhebbers zijn er ook heel wat uitzichtpunten over verschillende kleine hanggletsjers. Deze eerste dag is meteen al een knaller van formaat met maar liefst een afstand van 16 km en 1600 hoogtemeters. Het is dan ook fijn aankomen in de hut “Chivasso” waar ze je hartelijk ontvangen.

 

Dag 2 / Een stevig en ruw bergpaadje met rotsen brengt je naar de col op 3150m. Het uitzicht op deze col is prachtig! Bovendien is er de mogelijkheid om 200 m extra te stijgen naar de Punta Basei op 3338m. Dit is een echte aanrader aangezien het niet zeer moeilijk is als je nog wat energie over hebt. Het gevoel dat je krijgt op de top is adembenemend… Je hebt namelijk zicht op enkele Alpenreuzen waaronder de Grand Combin, Grande Casse, Grande Motte, Matterhorn en de Mont Blanc. Na even stil te staan bij de schoonheid van de Alpen volgt de afdaling. Hier kom je enkele gletsjers tegen die een heroïsch karakter geven aan de wandeling (Ghiacciaio di Lavassey, Ghiacciaio di Fond). Het laatste deel van de dag wandel je langs een golvend pad tussen prachtige Alpenweides die je brengen tot Rifugio Benevole.

 

Dag 3 / Ochtendstond heeft goud in de mond. De derde dag zetten we de wandeling voort om 8u ‘s ochtends en wandelen we door een zee van wolken op 2500m hoogte. Verder volgt een steile beklimming tot de Col Bassac Deré (3082 m) waar je omringd wordt door enkele sneeuwvlaktes. Op deze col heb je de mogelijkheid om de top (Traversière) te beklimmen die een kleine 260m boven de col uitsteekt. Hier heb je een magnifiek uitzicht over Gran Paradiso. De afdaling is lang en moeilijk, maar met prachtige gletsjers (Ghiacciaio di Gliairetta) om je heen. Uiteindelijk kom je aan in Rifugio Mario Bezzi.

 

Dag 4 / Net als iedere dag start de wandeling met een stevige beklimming. Eenmaal op hoogte kan je even bekomen en genieten van de vergezichten. Nadien volgt een beklimming tot Mont Vaudet waar je de hele vallei kan aanschouwen. Het volgende deel van de tocht verloopt aangenaam op en neer met aan het eind een korte afdaling.. Tijdens de afdaling kan je vervolgens een ommetje maken langs een het voetstuk van een gletsjer. Ondanks dat het prachtig is om te zien, blijft het smeltende ijs confronteren. Tot slot brengt de afdaling ons tot Chalet de L’Epee, waar voor het eerst weer bomen te zien zijn na 4 dagen in het hooggebergte.

 

Dag 5 / De laatste dag staat voornamelijk in het teken van dalen. Na een kleine stijging van 400m volgt een afdaling van maar liefst 2000m. Hier kom je langzaam aan terug in de bewoonde wereld terecht. Het eindpunt van deze trektocht is een luxueus (in vergelijking met berghutten) hotel in Arvier, namelijk Hotel Ruitor. Zo rondt deze trektocht zich af in luxe en comfort, wat meer dan verdiend is!

Gerelateerde tochten

6 thoughts on “5-daagse Gran Paradiso”

 1. Hoi,
  Ziet er uit als een mooie wandeling. Hoe zijn jullie weer terug gekomen bij het begin punt (de auto)?
  Groetjes,
  Andor

  1. Lander Van Tricht

   Hey Andor! Wij zijn vanuit Aosta teruggegaan met de trein naar Turijn. Vanuit Turijn zijn we met de bus naar Ceresole Reale gegaan. Met de auto kan je wellicht een andere plaats kiezen waar de trein stopt. Groetjes

 2. Hallo,

  Heel erg bedankt om dit te delen. Ik ben van plan deze route te volgen. Heb ik hier speciaal materiaal voor nodig of volstaan stevige wandelschoenen en -stokken?

  Alvast bedankt!

  1. Lander Van Tricht

   Dag Camille,

   Fijn dat je de meerdaagse tocht gaat doen. Veel succes en plezier alleszins!
   Stevige wandelschoenen zijn zeker voldoende, stokken zijn een meerwaarde 🙂

   Groetjes

   Lander en Katrien

 3. Hoi, mooie info, wij overwegen deze tocht. Weten jullie of bagage transport mogelijk is ajb? (mijn ouders zijn geoefende stappers, maar bagage transport zou welkom zijn voor hen. Alvast bedankt!

  1. Lander Van Tricht

   Dag Bram.

   Bagage transport is helaas niet mogelijk voor deze tour. Misschien zijn er wel varianten in het Paradiso park die dat wel toelaten ..

   Groetjes en succes!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *