6-daagse Jotunheimen

Jotunheimen is het bekendste nationale park van Noorwegen. Je kan er spectaculaire wandelingen maken langs gletsjers, gletsjermeren, door grote U-valleien en over de hoogste toppen van Noorwegen. Wij maakten een 6-daagse trektocht met tent door dit park. Een absolute aanrader voor avonturiers die houden van ongerepte natuur en die Noorwegen op hun bucketlist hebben staan. 

Jotunheimen betekent letterlijk “huis van de reuzen” en die naam is goed gekozen. Er liggen meer dan 200 bergen die hoger zijn dan 1900 meter en je vindt in dit nationaal park ook enkele van de hoogste bergen van Noord-Europa waaronder de Galdhøpiggen (2,469 meter) en de Glittertind (2,452 meter). 

Voor deze trektocht parkeerden wij de auto in Gjendesheim. Vervolgens namen we de Gjende-ferry (20 minuten) naar Memurubu en begonnen we daar onze trektocht. Wij deden er 6 dagen over (met 1 dagtocht inclusief) maar je kan het uiteraard aanpassen naar keuze (tochten minder lang of langer maken). Er zijn enkele hutten voorzien in het park maar wildkamperen mag ook (en is een echte aanrader!)

Dag 1: Memurubu – Leirvatnet (20km, +750 m)

Op dag 1 wandelden we vanuit Memurubu tot aan het meer van Leirvatnet. Deze tocht is 20 km met in totaal 750 hoogtemeters. Algemeen is het pad goed begaanbaar (vrij bekend stuk) door een typische U-vallei. Deze valleien hebben hun vorm te danken aan het jarenlange uitslijten van gigantische gletsjers tijdens de laatste ijstijd. Bij het meer van Leirvatnet overnachtten we in tenten. 

Dag 2: Leirvatnet – Spiterstulen (16 km, +150 m)

De tweede dag is na een korte klim tot bijna 1500 meter hoofdzakelijk naar beneden. Omgeven door bergen van meer dan 2000 meter (inclusief gletsjers langs alle kanten) loopt deze tocht naar Spiterstulen. Deze kleine berg hut is schitterend gelegen aan de voet van de Galdhøpiggen (2,469 meter), de hoogste berg van Noorwegen. In deze hut hebben we ook geslapen. 

Dag 3: Beklimming Galdhøpiggen (14.5 km, +1450 m)

Op de derde dag beklommen wij vanuit Spiterstulen de hoogste berg van Noorwegen. Een pittige tocht van 14.5 km en met 1450 hoogtemeters. De beklimming langs deze kant is steiler (niet technisch) en wordt daardoor minder gedaan dan langs de noordkant. De weg baant zich tussen verschillende gletsjers en over sneeuwvelden en is daarom een echte zaligheid voor mensen die houden van pure natuur. Verwacht je boven op de top echter niet aan pure rust want op de top staat een kleine hut waar je koffie kan kopen. Het kan hier ‘s zomers behoorlijk druk zijn met mensen die de beklimming langs de noordkant doen. 

Dag 4: Spiterstulen – Glittertinden – Glitterheim (17.8 km, + 1400m)

Dag 4 is waarschijnlijk de zwaarste van alle dagen. De tocht die wij maakten loopt over de Glittertinden (de tweede hoogste berg van noorwegen – veel spectaculairder dan Galdhøpiggen naar Glitterheim. Op de top van de Glittertinden ligt een massieve gletsjer. De passage hierover is niet gevaarlijk maar met slecht weer moet je wel oppassen aan de rand van de berg (steile flank!).  De afdaling naar Glitterheim loopt gestaag tot 1400 meter. In Glitterheim sliepen wij in een tent naast de berghut. 

Dag 5: Glitterheim – Hesttjonne (21 km, +1000 m)

Voor dag 5 kozen we om een lange hike te maken tot aan het meer van Hestjonne. De wandeling begint opnieuw met een klim, deze keer tot een hoogte van 1700 m. Nadien volgt een lange afdaling tot het meer van Russvatnet. Aan het einde van dit meer volgde een steile klim om opnieuw naar de vallei van het Gjende-meer te gaan (dit meer heb je overvaren op dag 0). Wij wandelden vervolgens nog via twee pittige klimmen tot aan het meer van Rusvattnet om daar in een magnifieke omgeving onze tent op te slaan voor de laatste nacht.  

Dag 6: Rusvattnet – Gjendesheim (18 km, +1000 m)

Op dag 6 wandelden we helemaal terug langs de noordkant van het Gjende meer tot aan Gjendesheim. Deze wandeling is een fantastische wandeling over de Besseggen bergkam die zeer populair is. Het kan dus wel drukker zijn. Op het hoogste punt (~ 1700 m) zie je verschillende meren met een hoogteverschil liggen. Dat is een schitterende ervaring! Het Gjendemeer kleurt bij zonnig weer azuurblauw terwijl het Bessvatnet meer donker blauw lijkt. 

Conclusie 

De 6-daagse trektocht die we maakten in Jotunheimen is een absolute aanrader voor wie van avontuurlijke tochten houdt door ongerepte natuur. De condities op pad (veranderlijk weer en nooit echt warm) kunnen best pittig zijn dus een goede voorbereiding is cruciaal. Maar zodra je in het land van de reuzen stapt kan je niet anders dan je ogen de kost geven aan wat moeder natuur Noorwegen gegeven heeft. 

Download file: jotunheimen.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Losheimergraben – Weisse Stein

Losheimergraben – Weisse Stein

Losheimergraben is een gehucht in Duitstalig België op een hoogte van 670 m. Het is met deze hoogte in de…
Read More
Klosters – Alp Garfiun

Klosters – Alp Garfiun

In een zijvallei van het dorpje Klosters, vanaf Monbiel, vertrekt een prachtige winterwandeling met als doel Alp Garfiun. In deze…
Read More
La Forclaz sneeuwschoenhike

La Forclaz sneeuwschoenhike

De Val d’Hérens is gespaard gebleven van bombastische skistations, hotels en appartementsblokken. De traditionele vallei is dan ook lust voor…
Read More
Brunni-Alpthal

Brunni-Alpthal

Sneeuw, panoramische uitzichten en kleurrijke zonsondergangen. Deze winterse wandeling in Brunni Alpthal (Zwitserland) is een pittige maar haalbare tocht voor…
Read More
Davos – Sertig

Davos – Sertig

Wie langlauf zegt, zegt Davos. Dit dorp in Graubünden, gelegen in Zwitserland, staat bekend om zijn rijkelijke langlaufwegen. Maar ook…
Read More
Fälensee – Alpstein fjord

Fälensee – Alpstein fjord

Ingesloten tussen machtige, steile rotswanden van het Alpstein massief ligt de Noorse fjord van Zwitserland: de Fälensee. Dit schitterende meer…
Read More
Naar de Morteratschgletsjer

Naar de Morteratschgletsjer

De Morteratsch gletsjer is een bekende ijsmassa in het zuidoosten van Zwitserland (Graubünden), in het Bernina massief. De totale lengte…
Read More
Lac de Lioson

Lac de Lioson

Lac de Lioson in het zuidwesten van Zwitserland staat ook wel bekend als “Pearl of the Alpine Lakes”. Het is…
Read More
Vignoble Lavaux

Vignoble Lavaux

Ben je een wandelliefhebber die al eens graag een wijntje drinkt? Dan is dit de ideale daguitstap voor jou! Ontdek…
Read More
Flims – Segnesboden

Flims – Segnesboden

Flims – Laax is een skigebied in Graubunden. Maar, in de regio is er ook nog voldoende ruimte voor pure…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *