6-daagse Jotunheimen

Jotunheimen is het bekendste nationale park van Noorwegen. Je kan er spectaculaire wandelingen maken langs gletsjers, gletsjermeren, door grote U-valleien en over de hoogste toppen van Noorwegen. Wij maakten een 6-daagse trektocht met tent door dit park. Een absolute aanrader voor avonturiers die houden van ongerepte natuur en die Noorwegen op hun bucketlist hebben staan. 

Jotunheimen betekent letterlijk “huis van de reuzen” en die naam is goed gekozen. Er liggen meer dan 200 bergen die hoger zijn dan 1900 meter en je vindt in dit nationaal park ook enkele van de hoogste bergen van Noord-Europa waaronder de Galdhøpiggen (2,469 meter) en de Glittertind (2,452 meter). 

Voor deze trektocht parkeerden wij de auto in Gjendesheim. Vervolgens namen we de Gjende-ferry (20 minuten) naar Memurubu en begonnen we daar onze trektocht. Wij deden er 6 dagen over (met 1 dagtocht inclusief) maar je kan het uiteraard aanpassen naar keuze (tochten minder lang of langer maken). Er zijn enkele hutten voorzien in het park maar wildkamperen mag ook (en is een echte aanrader!)

Dag 1: Memurubu – Leirvatnet (20km, +750 m)

Op dag 1 wandelden we vanuit Memurubu tot aan het meer van Leirvatnet. Deze tocht is 20 km met in totaal 750 hoogtemeters. Algemeen is het pad goed begaanbaar (vrij bekend stuk) door een typische U-vallei. Deze valleien hebben hun vorm te danken aan het jarenlange uitslijten van gigantische gletsjers tijdens de laatste ijstijd. Bij het meer van Leirvatnet overnachtten we in tenten. 

Dag 2: Leirvatnet – Spiterstulen (16 km, +150 m)

De tweede dag is na een korte klim tot bijna 1500 meter hoofdzakelijk naar beneden. Omgeven door bergen van meer dan 2000 meter (inclusief gletsjers langs alle kanten) loopt deze tocht naar Spiterstulen. Deze kleine berg hut is schitterend gelegen aan de voet van de Galdhøpiggen (2,469 meter), de hoogste berg van Noorwegen. In deze hut hebben we ook geslapen. 

Dag 3: Beklimming Galdhøpiggen (14.5 km, +1450 m)

Op de derde dag beklommen wij vanuit Spiterstulen de hoogste berg van Noorwegen. Een pittige tocht van 14.5 km en met 1450 hoogtemeters. De beklimming langs deze kant is steiler (niet technisch) en wordt daardoor minder gedaan dan langs de noordkant. De weg baant zich tussen verschillende gletsjers en over sneeuwvelden en is daarom een echte zaligheid voor mensen die houden van pure natuur. Verwacht je boven op de top echter niet aan pure rust want op de top staat een kleine hut waar je koffie kan kopen. Het kan hier ‘s zomers behoorlijk druk zijn met mensen die de beklimming langs de noordkant doen. 

Dag 4: Spiterstulen – Glittertinden – Glitterheim (17.8 km, + 1400m)

Dag 4 is waarschijnlijk de zwaarste van alle dagen. De tocht die wij maakten loopt over de Glittertinden (de tweede hoogste berg van noorwegen – veel spectaculairder dan Galdhøpiggen naar Glitterheim. Op de top van de Glittertinden ligt een massieve gletsjer. De passage hierover is niet gevaarlijk maar met slecht weer moet je wel oppassen aan de rand van de berg (steile flank!).  De afdaling naar Glitterheim loopt gestaag tot 1400 meter. In Glitterheim sliepen wij in een tent naast de berghut. 

Dag 5: Glitterheim – Hesttjonne (21 km, +1000 m)

Voor dag 5 kozen we om een lange hike te maken tot aan het meer van Hestjonne. De wandeling begint opnieuw met een klim, deze keer tot een hoogte van 1700 m. Nadien volgt een lange afdaling tot het meer van Russvatnet. Aan het einde van dit meer volgde een steile klim om opnieuw naar de vallei van het Gjende-meer te gaan (dit meer heb je overvaren op dag 0). Wij wandelden vervolgens nog via twee pittige klimmen tot aan het meer van Rusvattnet om daar in een magnifieke omgeving onze tent op te slaan voor de laatste nacht.  

Dag 6: Rusvattnet – Gjendesheim (18 km, +1000 m)

Op dag 6 wandelden we helemaal terug langs de noordkant van het Gjende meer tot aan Gjendesheim. Deze wandeling is een fantastische wandeling over de Besseggen bergkam die zeer populair is. Het kan dus wel drukker zijn. Op het hoogste punt (~ 1700 m) zie je verschillende meren met een hoogteverschil liggen. Dat is een schitterende ervaring! Het Gjendemeer kleurt bij zonnig weer azuurblauw terwijl het Bessvatnet meer donker blauw lijkt. 

Conclusie 

De 6-daagse trektocht die we maakten in Jotunheimen is een absolute aanrader voor wie van avontuurlijke tochten houdt door ongerepte natuur. De condities op pad (veranderlijk weer en nooit echt warm) kunnen best pittig zijn dus een goede voorbereiding is cruciaal. Maar zodra je in het land van de reuzen stapt kan je niet anders dan je ogen de kost geven aan wat moeder natuur Noorwegen gegeven heeft. 

Download file: jotunheimen.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Lieremanpad

Lieremanpad

Landschap De Liereman is een van de oudste natuurgebieden van ons land, en het eerste stiltegebied van de Kempen. Het…
Read More
Mittenwald – Buckelwiesen

Mittenwald – Buckelwiesen

Ben je in de Duitse Alpen? Dan is een bezoek aan Mittenwald een must. Dit pittoreske bergdorp ligt midden in…
Read More
De Kampina

De Kampina

De Kampina, waarvan de naam komt van het Latijnse Campina oftewel Kempen, betekent letterlijk “woeste grond”. Het natuurgebied is een…
Read More
Plateaux – Hageven

Plateaux – Hageven

Plateaux – Hageven is een mooi natuurgebied op de grens van Nederland en België. Het bestaat uit een landschap van…
Read More
Breeveen – Leersumse Veld

Breeveen – Leersumse Veld

De Utrechtse Heuvelrug, een prachtig natuurgebied dat zich uitstrekt over ongeveer 50 kilometer tussen Utrecht en Amersfoort, beslaat maar liefst…
Read More
Strabrechtse Heide

Strabrechtse Heide

Wat is er prachtiger dan een wandeling te maken te midden van de paarse heide in augustus? Voor deze wandeltocht…
Read More
Les Lacs du Galibier

Les Lacs du Galibier

De Col du Galibier is geen onbekende onder de coureurs. Maar ook voor wandelaars is het gebied rond deze bekende…
Read More
Les Aiguilles d’Arves

Les Aiguilles d’Arves

Les Aiguilles d’Arves, ook bekend als de Naalden van Les Arves, heersen van ver zichtbaar majestueus over de Vallei van…
Read More
Glacier Blanc – Ecrins

Glacier Blanc – Ecrins

De Glacier Blanc is een symbool van het Ecrins Nationaal Park in de Hautes-Alpes in Frankrijk. Een wandeling naar en…
Read More
Tour du Mont Blanc

Tour du Mont Blanc

De Tour du Mont Blanc is een van Europa’s meest beroemde wandelingen die drie landen doorkruist: Frankrijk, Italië en Zwitserland….
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *