Meerdaagse wandeltocht in de Vogezen

Tips & Tricks

Een meerdaagse wandeltocht brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hoeveel water moet ik meenemen? Hoeveel mag mijn rugzak wegen? Kan ik overnachten in hutten of moet ik steeds in de tent slapen? In deze blog lichten we enkele van deze zaken toe en beantwoorden we veelgestelde vragen, gericht op onze trektocht door de Vogezen. Als er nog vragen zijn die we niet beantwoord hebben, laat het ons dan zeker weten in een reactie! 🙂

Hoe regel ik het water?

We namen 3 liter water mee om te beginnen. Onderweg kwamen we hutten tegen waar we ons water konden bijvullen (zorg ervoor dat je van tevoren controleert of deze tijdens jouw tocht open zijn!), maar er zijn ook enkele plekken (bronnetjes) met drinkbaar water. Helaas zijn deze laatste wel zeldzaam in de Vogezen.

 

Als we een tijdje niets tegenkwamen, gebruikten we rivierwater dat over het algemeen behoorlijk zuiver was. Hierbij is het belangrijk om te zorgen dat het water stroomt, helder is en bij voorkeur hoger gelegen (hoe hoger hoe minder kans dat er iets mee gebeurd is dat je niet wil). Natuurlijk moet je hiermee wel voorzichtig zijn. Als alternatief bevelen we het gebruik van een filter aan om er zeker van te zijn dat het water veilig is. Deze filters zijn verkrijgbaar bij veel buitensportwinkels.

Waar mag ik bivakkeren?

Wildkamperen/Bivakkeren in de Vogezen is toegestaan. Bij wildkamperen zet je je tent pas op bij zonsondergang en vertrek je ‘s ochtends vroeg weer (in principe voor zonsopgang). Het is niet hetzelfde als regulier kamperen, waarbij je langer op dezelfde plek mag blijven staan.

Over het algemeen is wildkamperen overal toegestaan, met uitzondering van enkele natuurreservaten (Le Frankenthal, La Tourbière de Machais, Le Grand Ventron, Les Ballons Comtois, Le Tanet – Gazon du Faing (Haut-Rhin), Le Hohneck) in de regio van de meerdaagse tocht. Je kunt de afstanden van je route zelf bepalen als je met een tent gaat, zodat je uitkomt in een gebied waar wildkamperen is toegestaan. En anders geldt: nog een beetje verder wandelen 🙂

Heb ik een GPS nodig?

Het meest voor de hand liggend bij wandelen is natuurlijk het gebruik van een GPS. Deze apparaten hebben over het algemeen een goede batterijduur en zijn speciaal ontworpen voor het volgen van routes. Maar niet iedereen bezit een GPS, gelukkig zijn er genoeg alternatieven.

 

Vaak gebruiken we Komoot op onze smartphone. Maar ook apps zoals RouteYou of Osmand zijn mogelijk. Het vereist wel dat je gewend bent om met deze apps te wandelen en dat je smartphone een goede batterij heeft. Het is ook aan te raden om een krachtige powerbank mee te nemen om je GSM regelmatig te kunnen opladen.

 

Natuurlijk is wandelen met behulp van kaarten ook een optie. Wij hebben de route zonder een stapkaart gelopen, maar meestal kopen we er wel een als backup (als de GSM plat is of kapot), en om de gelopen route op aan te duiden. Door regelmatig op de kaart te kijken, leer je bovendien het landschap te begrijpen, want het volgen van een GPS vertelt je niet veel over de omgeving.

Zijn de paadjes aangegeven?

De wegen die we tijdens onze route in de Vogezen deden, maken deel uit van bestaande wandelroutes (regionaal of GR), dus je zult veel bewegwijzeringsbordjes tegenkomen. Er zijn enkele paden die afwijken van de gemarkeerde routes, maar deze stukken zijn meestal te vermijden.

  

Er is echter geen aangegeven meerdaagse wandelroute. Dus je moet altijd zelf weten wat de volgende bestemming is als je de bewegwijzering wilt volgen.

Wanneer kan ik de tocht doen?

In principe kun je het hele jaar door wandelen in de Vogezen, vooral met overnachtingen in een tent. De meeste hutten zijn namelijk gesloten in de winter. Als je in die periode wilt wandelen, heb je wel een andere uitrusting nodig, zoals sneeuwschoenen en dikke slaapzakken.

 

Over het algemeen verbeteren de omstandigheden aanzienlijk vanaf april. De sneeuw smelt en de meeste paden worden toegankelijk zonder speciale uitrusting, tot en met oktober/november. Vanaf april/mei gaan ook de meeste hutten open.

 

Omdat de omstandigheden van jaar tot jaar verschillen, afhankelijk van de strengheid van de winter, raden we aan om altijd goed het weerbericht en webcams te controleren om te zien of er sneeuw ligt of wordt verwacht, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

Indien gewenst, kunnen we enkele dagen van tevoren ook een weersvoorspelling sturen zodat je je goed kunt voorbereiden. Lander heeft een bedrijf opgericht, Adventure Weather Support, waarbij hij gepersonaliseerde weerberichten kan leveren voor en tijdens jouw tocht. Interesse? Neem dan zeker een kijkje op https://www.adventureweathersupport.be/

Opties voor eten en drinken onderweg

Je komt onderweg verschillende hutten en herbergen tegen waar je kan eten en drinken. We raden sowieso wel aan om altijd genoeg proviand mee te nemen. Zo kom je zeker niet voor verrassingen te staan als er plots een geplande hut niet open is. 

Opties voor overnachtingen

De Vogezen zijn perfect voor kampeertochten met de tent, maar er zijn natuurlijk ook veel mogelijkheden om in een hut te overnachten. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van potentiële overnachtingsplaatsen. Zorg ervoor dat je deze ruim van tevoren reserveert om zeker te zijn van een plek. Tijdens het hoogseizoen kan het namelijk erg druk zijn. Voor onze tocht beschreven in deze blog sliepen we in de eerste hut. 

 

Opties voor overnachting

Zijn er nog andere die we aan de lijst zouden moeten toevoegen? Laat het ons weten via hikesandmountainsblog@gmail.com 

Variant met 4 overnachtingen

Langere variant met 4 overnachtingen en passage door het dorp Mittlach. Je kan de route op Komoot hier vinden.

Variant met 3 overnachtingen

Onze 4-daagse (3 nachten) route door de Vogezen, de standaard route, vind je hier. 

We hebben ook een variant gemaakt die je hier vindt. 

Je kan beide routes ook aanpassen om ze in twee dagen te doen. Dan worden de wandeldagen wel langer (ca. 20 km, 20 km en 12 km). 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *