Tour du Mont Blanc
De Tour du Mont Blanc is een van Europa’s meest beroemde wandelingen die drie landen doorkruist: Frankrijk, Italië en Zwitserland. Deze tocht van meer dan 150 kilometer omcirkelt het Mont Blanc-massief en heeft een hoogteverschil van meer dan 10.000 meter. Elke dag krijg je unieke vergezichten op de reuzen van de Alpen en word je verrast door de pacht van de natuur.
De Mont Blanc van over Lac Blanc.
De hoogste berg van Europa, Le Mont Blanc.
De Tour du Mont Blanc is wellicht de bekendste tocht van Europa. In meer dan 150 km omcirkel je de Mont Blanc, Europa’s hoogste bergtop. De standaard route bedraagt zelfs 170 km. Meer info daarover als ook over accommodatie vind je hier. Er zijn ontelbare mogelijkheden om te overnachten, de route aan te passen, en zelfs om bagage te laten vervoeren zodat je geen zware rugzak moet dragen. De TMB zoals de route wordt afgekort, is dan ook van de meest toegankelijke, maar toch uitdagende meerdaagse tochten van de Alpen.
Toen wij de Tour du Mont Blanc deden, dat dateert ondertussen alweer eventjes terug, kozen wij ervoor om de route lichtjes aan te passen. Naar onze mening blijft de “echte” route nogal vaak in de vallei en we wilden ook enkele drukkere stukken ontwijken/rustige berghutten opzoeken. In de zomer kiezen namelijk veel wandelaars voor deze mythische tocht, en ze hebben geen ongelijk.
Voor onze versie van de TMB vertrokken we in Chamonix, waar we op voorhand twee nachten verbleven. Op dag 1 van de tocht kozen we voor een stevige beklimming uit het dal van Chamonix naar Le Brévent voor een prachtig uitzicht op de Mont Blanc. Helaas viel het weer best tegen met veel wolken en een paar buien. Na de middag begon het zelfs te onweren waardoor we al snel een pittige afdaling inzetten naar Les Houches waar we kampeerden op een camping.
Op dag 2 kozen we voor de variant van de Col de Tricot omdat deze toch iets avontuurlijker, rustiger en natuurlijker is. De echte TMB loopt door de vallei naar Contamines Montjoie. Via de Col de Tricot (2.120 m) waar we een schitterend zicht kregen op de Dôme de Miage, staken we door naar Contamines. Daar hebben we de tent opgezet net voorbij het dorp op een mooie camping voor onze tweede nacht.
Dag 3 was wellicht een van de zwaarste dagen. Via een lange beklimming (eerste brede weg, daarna klein wandelpad) bereikten we de Col de la Croix du Bonhomme (2.443 m). We staken echter meteen door naar de Col des Fours (2.650 m) voor een finale beklimming naar Refuge Robert Blanc (2.710 m) waar we overnacht hebben. Toen wij hier sliepen was er bijna niemand, waar we echt van de rust konden genieten op de flanken van de Mont Blanc.
Op dag 4 wandelden we naar de Col de la Seigne (2516 m) om daar de Frans – Italiaanse grens over te stekenen en terug op de TMB terecht te komen. Helaas was deze col volledig ind e mist gehuld waardoor we geen uitzicht hadden. Steenmannetjes hielpen ons de weg te vinden. Met een lange afdaling, langs de met puin bedekte Miage gletsjer wandelden we verder naar onze volgende camping bij Chalets des Miages.
Dag 5 startte rustig met een langer vlak stuk voorbij het vertrekpunt van de Mont Blanc lift. Na een heel stuk in Val Ferret bereikten we uiteindelijk de Rifugio Walter Bonatti.
Op dag 6 staken we via de Petit Col Ferret (die rustiger is dan de Grand Col Ferret die op de echte TMB ligt) de Italiaans – Zwitserse grens over naar La Fouly. Daar verbleven we op een camping voor de volgende nacht.
Op dag 7 naar kozen we voor een zij-route naar Cabane du Trient, het hoogste punt van onze TMB. Deze dagtocht bedroeg meer dan 2000 hoogtemeters, maar we werden wel getrakteerd op een fantastisch uitzicht over Plateau du Trient, een grote vlakke gletsjer.
Op dag 8 startten we met een pittige afdaling om vervolgens via Fenêtre d’Arpette (steile klim!) door te steken naar de Col de Balme hut, waar we onze laatste nacht verbleven.
Op dag 9 kozen we voor een rustige lange afdaling tot net boven Argentiere. Via een laatste klim, voor een finale blik op de Mont Blanc en afdaling bereiken we zo terug Chamonix.