West Highland Way - Schotland

De West Highland Way is een wandelroute van 154 kilometer die loopt van Milngavie naar Fort William in de Schotse Hooglanden. Het is de meest populaire wandelroute in Schotland en biedt adembenemende uitzichten vanaf het platteland langs Loch Lomond tot aan de bergen van de Hooglanden. De route werd geopend in 1980 en is de eerste officiële langeafstandswandelroute in Schotland en een van Schotland’s officiële Great Trails. Aan het einde kan je nog kiezen voor de beklimming van Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk.

Download file: West Highland Way.gpx

Download route
Afbeeldingen

 

 

 

 

Meer info

De West Highland Way is een langeafstandswandelroute die begint in Milngavie, een voorstadje van Glasgow, en eindigt in Fort William in het noorden van Schotland. De route is ongeveer 154 km lang en biedt een gevarieerd landschap, van lege heidevelden tot dichte bossen en berggebieden. Het pad volgt oude veedrijfroutes, oude militaire wegen en ontmantelde spoorwegen en loopt langs de oever van Loch Lomond. Het hoogste punt van de route is 550 meter na de klim over de bekende Devil’s Staircase, vanwaar je zicht hebt op Glencoe in het zuidwesten en Kinlochleven in het noorden.

Het pad is geschikt voor wandelaars van de meeste niveaus, hoewel sommige delen vrij steil zijn en de totale stijging meer dan 3000 meter bedraagt. De route gaat door het idyllische Conic Hill, langs verlaten spoorlijnen, een bos, en de beboste oostkust van Loch Lomond via Rowardennan en Inversnaid tot aan Iverarnan. Van daaruit gaat het verder naar Tyndrum, Glen Orchy en de verlaten heidevelden van Rannoch Moor voordat het afdalen naar het beroemde Glencoe begint. Bij Kingshouse gaat de route verder over Rannoch Moor en in het ruigere noorden heb je zicht op de munro’s (bergtoppen van meer dan 914 m). Het pad eindigt in Fort William, onderaan de Ben Nevis – de hoogste berg van Groot-Brittannië.

Wij wandelden de route in 8 dagen met de tent en hielden ons min of meer aan de dagroutes die je kan vinden op de Officiële website van de West Highland Way. Met de tent kan je meestal kiezen waar je kampeert (wildkamperen), maar in sommige gebieden is dat verboden en moet je je aan de campings houden. Er zijn ook andere accommodaties zoals hutten, campings, hotels en B&Bs. De dagroutes zijn:

Dag 1: Milngavie – Drymen (~ 19 km)
Meestal goede paden, voornamelijk plat en sommige delen over asfalt.

Dag 2: Drymen – Rowardennan (24 km)
Voornamelijk goede paden en één uitdagende klim. Lang golvend langs het prachtige meer Loch Lomond.

Dag 3: Rowardennan – Inverarnan (22 km)
Een uitdagende wandeling op een pad langs Loch Lomond, met vele klimmetjes en afdalingen. Tijdens deze route krijg je prachtige zichten.

Dag 4: Inverarnan – Tyndrum (20 km)
Meestal goede paden en geleidelijk klimmend naar de Highlands.

Dag 5: Tyndrum – Inveroran (15 km)
Goede wegen en golvend.

Dag 6: Inveroran – Kingshouse (16 km)
Een mooie tocht langs afgelegen en open heidevelden. Prachtige panoramische uitzichten en echt het gevoel dat je alleen bent op de wereld.

Dag 7: Kingshouse – Kinlochleven (14 km)
Rustige wandeling met regelmatige ruwe stukken en één steile klim, de bekende Devil’s Staircase, gevolgd bij een lange afdaling tot Kinlochleven.

Dag 8: Kinlochleven – Fort William (24 km)
Beginnend met een steile klim uit Kinlochleven, volgt de route de vallei. Uiteindelijk bereik je Fort William, de eindbestemming van de tocht. 

Andere langeafstandswandelingen