Breeveen - Leersumse Veld
De Utrechtse Heuvelrug, een prachtig natuurgebied dat zich uitstrekt over ongeveer 50 kilometer tussen Utrecht en Amersfoort, beslaat maar liefst 23.000 hectare. Hier kun je geweldig fietsen en natuurlijk heerlijk wandelen. Wij maakten een lusvormige tocht van 15 kilometer gemaakt door het betoverende Breeveen en het adembenemende Leersumse Veld. Als je net als ons houdt van uitgestrekte heidevelden, glooiende stuifzandvlaktes en schilderachtige dennenbossen, en als je wilt genieten van een vleugje natuurlijk kracht, dan is deze tocht absoluut iets voor jou. Lees snel verder om meer te ontdekken!
- Wikiloc
- Komoot
- Routeyou
Op deze website kan je meer ontdekken over wandelen in Leersum.Â
Heide in bloei op de Utrechtse Heuvelrug.Â
Het stormpad van Breeveen waar een windhoos in 2021 voor schade zorgde aan 16 ha bos.
Mooie dreef.
Wandelen langs de heide.
De heide staat in bloei tussen half augustus en half september.Â
Je kan de auto veilig achterlaten bij Parkeerplaats MTB Leersum. Bij het vertrek draai je meteen een smal pad in dat je naar een karakteristiek kenmerk van het landschap leidt: zandgrond en heide. Dit komt veel voor tussen de delen naaldbos. De eerste 3 kilometer wandel je voortdurend over zandgrond, afgewisseld met heide en naaldbos.
Â
Na 3 km begint het 800 meter lange stormpad. De windhoos die op 18 juni 2021 door het dorp Leersum raasde, velde 16 hectare bos in Breeveen. Utrechts Landschap besloot het omgewaaide bos te laten liggen, zodat de natuur zelf de kans kreeg om te herstellen. Om het ontstaan van het stormbos toegankelijk te maken voor het publiek, is een Stormpad aangelegd. Het pad kronkelt zich 800 meter door het natuurgebied en met een vlonderpad op 1,5 meter hoogte. Indrukwekkend!
Â
Iets verderop maakt het bos plaats voor het open veld van Breeveen. Dit open veld van Breeveen wordt twee keer per jaar begraasd door een schaapskudde. Deze helpt Utrechts Landschap bij het herstel van de heide. Dankzij de schaapskudde groeit er nu geleidelijk steeds meer dopheide.
Â
Via een broedgebied voor vogels (let goed op of het gebied open is in de periode dat je gaat), wandel je verder naar Het Leersumse Veld. Deze natuurlijke laagte werd gevormd tijdens de laatste ijstijd als een uitwaaiingslaagte. Het zand stoof weg tot het grondwaterniveau als gevolg van ontbossing en overbeweiding, waardoor Het Leersumse Veld veranderde in een gebied met stuifzand en heide. Op natte plekken was er gedurende eeuwen veenvorming, maar rond 1800 werd dit veen afgegraven voor turfwinning, wat resulteerde in de vorming van de Leersumse Plassen, die je zoals op de kaart te zien 2x passeert.Â
Â
Nadien besloten we een korte omweg te maken voor een hapje en een drankje bij brasserie Het Leersumse Veld, een echte aanrader. Terug op de route gaat de wandeling weer langs de Leersumse Plassen richting de heide van Boswachterij Leersum en Ginkel. Hier bestaat het landschap weer meer uit stuifzand, afgewisseld met heide.
Â
Af en toe kom je tijdens de wandeling wat hoogtemeters tegen, kenmerkend voor de Utrechtse Heuvelrug. Deze stuwwal ontstond ongeveer 150.000 jaar geleden tijdens de voorlaatste ijstijd, het Saalien. Vóór de ijstijd hadden de grote rivieren Maas en Rijn dikke lagen zand en grind in dit gebied afgezet. Toen het ijs tijdens het Saalien dit deel van Nederland bereikte, werden deze rivierafzettingen omhoog gestuwd tot hoge stuwwallen, zoals de Utrechtse Heuvelrug. In de laatste ijstijd, het Weichselien, reikten de gletsjers niet tot in Nederland, maar was de bodem wel permanent bevroren (permafrost). Door de krachtige winden die toen waaiden, werden dekzandlagen afgezet, vooral aan de zijkanten van de Utrechtse Heuvelrug. In de middeleeuwen bestond dit gebied voornamelijk uit ongerepte stuifzandvlaktes. Nadien werd het gebied bebost, maar nu is het landschap weer meer en meer open dankzij natuurherstellende projecten.