De Kampina

De Kampina, waarvan de naam komt van het Latijnse Campina oftewel Kempen, betekent letterlijk “woeste grond”. Het natuurgebied is een stukje authentiek Brabantse natuur, zoals het vroeger was.  Het schitterende gebied biedt een overvloed aan mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. De door ons uitgestippelde wandelroute beslaat 17 kilometer en doorkruist de gehele Kampina, maar kan worden aangepast naar eigen voorkeur.

Download file: De_Kampina.gpx

Download route
Knooppunten

Er zijn tal van knooppunten die je kan volgen om je eigen route te maken. Je kan ook een van de door Natuurmonumenten uitgestippelde routes volgen: https://www.natuurmonumenten.nl/routes?lat=51.55006&lng=5.23541&locatie=N_288&zoom=13

Afbeeldingen


Prachtige weggetjes door de Kampina.


Typische vennen zoals er tientallen zijn.


Met een zandweg door de Kampjna.

 Heerlijk wandelen in de Kampina. 

Meer info

De naam Kampina is afgeleid van het Latijnse (van de Romeinen) ‘Campina’, een andere naam voor Kempen, dat letterlijk ‘woeste grond’ betekent. De Kampina wordt vaak beschreven als een stukje ongerept Brabants natuurlijk erfgoed, een venster naar hoe het vroeger was. En eerlijk is eerlijk, het is een adembenemend natuurgebied dat voor ieder wat wils biedt! Als vertrekpunt voor een stevige wandeling van 17 kilometer kozen we de parkeerplaats bij Kampina Banisveld.

Het begin van de route voert je langs Banisveld. Dit gebied diende jarenlang als landbouwgrond en lokale vuilstort, met als gevolg een grond doordrenkt met meststoffen die uiterst voedzaam is. Natuurmonumenten heeft deze bemeste grond nu afgegraven en binnen enkele jaren waren de resultaten al zichtbaar met tal van bijzondere planten die opbloeiden uit de onderliggende zadenbank. Met een aantal banken kan je dit stukje natuurgebied goed observeren. 

Na 2,5 kilometer wandelen volgt een prachtig traject langs de Beerze, een rivier die hier nog steeds haar oorspronkelijke kronkelende loop behoudt. Dat is een zeldzaamheid in Nederland waar bijna alle beken zijn rechtgetrokken om water sneller af te voeren. De naam ‘Beerze’ vindt zijn oorsprong in ‘beerput’, vanwege de oranjebruine kleur van het ijzerhoudende water op sommige plekken in het dal van de Beerze.

Na zo’n 3 kilometer wandelen betreed je een lange, kaarsrechte dreef die je recht naar het hart van De Kampina leidt. Hier krijg je al een voorproefje van het unieke landschap van dit natuurgebied met zijn vennen, heide, zandvlaktes en weelderige graslanden. Na ongeveer 6 kilometer bereik je via een fijn wandelpad een gebied met talrijke vennen. De Kampina herbergt tientallen van deze waterpartijen, net als het nabijgelegen natuurgebied ‘Oisterwijkse Bossen en Vennen’. De meeste van deze vennen zijn ontstaan in de laatste ijstijd, toen de poolwind het zand tot heuveltjes blies en regenwater in de uitgeholde laagtes bleef staan.

Via een pad langs het Belversven keer je terug richting het zuiden, naar de kern van De Kampina. Rond 1400 was de Kampina een uitgestrekte zandverstuiving, vergelijkbaar met de Loonse en Drunense Duinen. Alle bomen waren gekapt, waardoor het onderliggende zand begon te stuiven. In de loop der tijd groeide dit weer dicht met heide, waarop boeren eeuwenlang hun schapen en ander vee lieten grazen. Om deze heide te behouden, laat Natuurmonumenten nu kuddes runderen en paarden grazen. Zij voorkomen dat jonge boompjes en grassen de heide overwoekeren. Soms lijkt het alsof je in de Afrikaanse savanne aan het wandelen bent als je deze dieren ziet grazen.

Na 11 kilometer kom je langs een kleine heuvel (een begroeide duin). Het loont de moeite om deze te beklimmen voor een prachtig uitzicht over De Kampina.

Verderop wandel je door De Kampina richting de rand van het natuurgebied waar ook loofbossen te vinden zijn. Na ruim 15 kilometer steekt de wandeling opnieuw de Beerze over en passeer je ook een aantal bolle akkers. Dit zijn akkers die glooien vanuit het midden. Deze vorm ontstaat door een specifieke ploegmethode die de waterafvoer optimaliseert. Door de grond steeds naar binnen toe te ploegen, ontstaan deze hoogteverschillen. Via een kort stukje over dezelfde weg wandel je vervolgens terug naar het startpunt bij Kampina Banisveld.

Andere wandelingen in de buurt