De vennenroute

Oisterwijk-Kampina-8

De Oisterwijkse vennen en bossen en Kampina zijn twee grote natuurgebieden in het zuiden van Nederland. Ze zijn welgekend onder natuur- en wandelliefhebbers. We stippelden een wandelingen uit van 18 km, de vennenroute, dwars door beide gebieden. Van bossen tot heide, van vennen tot zand, je valt van de ene verbazing in de andere.  

Wandelingen dicht bij huis zijn leuk, maar soms loont het om de auto te nemen en wat verder te rijden. Zo maakten we de uitstap naar de Oisterwijkse vennen en bossen – Kampina, dichtbij Tilburg in Noord-Brabant, Nederland. Het gebied staat bekend als een fantastisch wandelgebied en dat kunnen we nu zeker beamen. Deze wandeling vormt een tocht van 18 km, maar minder is zeker ook mogelijk. Er zijn tientallen opties en je kan deze wandeling ook inkorten. Parkeren en vertrekken kan bij de parking van de Van Tienhovenlaan, dicht bij het bezoekerscentrum Groot Speijck. Hier is ruim voldoende parkeerplaats. Het natuurgebied is dan ook erg gekend onder de liefhebbers, so you’re not alone!

Oisterwijk-Kampina-2

We doopten de wandeling vennenroute. Heel origineel is dat niet want er bestaat een versie van 9 km (informeer bij het bezoekerscentrum), maar anders kan je de wandeling haast niet noemen. Al na 1 km passeer je het eerste vennetje, van de in totaal 20. 

Oisterwijk-Kampina-7
Oisterwijk-Kampina-9

De Oisterwijkse Vennen en Bossen is een zeer groot natuurgebied met een afwisseling van bossen, sfeervolle vennetjes, kleine beekdalen en enkele kleine heideveldjes. Het huidige landschap heeft zijn oorsprong in de laatste fasen van de ijstijd toen het klimaat koud en droog was. Het landschap werd daarbij bedekt door zand dat aan de voorzijde van de ijskap in Scandinavië naar het zuiden werd geblazen: Dekzand. Smeltwaterstromen zorgden nadien voor het ontstaan van beekdalen en later werd opnieuw dekzand afgezet in ruggen en duinen. De meeste vennen zijn ontstaan door een samenspel van dalvorming en verstuiving en zijn typisch ZW-NO gelegen, parallel met de meest voorkomende windrichting. In de Middeleeuwen werd het gebied vooral gekenmerkt door oerbos, dat door landbouwers en kappers werd omgevormd tot open vlaktes en weides. Daarop ontstond door grondverarming heide en kon het zand ook opnieuw beginnen stuiven. In de 19e eeuw begon men het heidegebied te bebossen, maar de laatste jaren zorgt natuurbeheer voor het opnieuw open maken van het landschap.

Oisterwijk-Kampina-1

Een van de pluspunten van de wandeling is de verscheidenheid. Eerst passeer je een ven, dan weer een stuk door het bos, en soms ook langs een open gebied met heide. Daarnaast zijn er ook tal van bijzonder gezellige cafés zoals het Boshuis Venkraai, een oude boswachterswoning van meer dan 100! jaar oud. Vroeger dronken de pelgrims hier ook hun koffie bij de boswachter. Een ander gezellig cafétje is Boscafé de Rode Lelie.

Oisterwijk-Kampina-2

Na 4 km steek je de baan over en na 5 km arriveer je in het gebied van Kampina. In de Kampina vind je geen grote bossen, maar uitgestrekte heidevelden, grasvelden met schitterende vergezichten. Je waant jezelf soms zelfs in de Afrikaanse savanne.  

Oisterwijk-Kampina-5

Kampina is een natuurgebied dat naast de Oisterwijkse vennen en bossen ligt. Dit gebied is veel opener, maar het kent eenzelfde historische ontwikkeling. De ontbossing in de 20e eeuw werd grootschaliger uitgevoerd en sinds 2010 tracht met ook de zandverstuivingen terug op gang te brengen. 

Het keerpunt ligt iets voorbij 10 km. Daar draai je terug naar het westen. Via een brede zandweg leg je opnieuw een groot deel af door de vlakte van Kampina. Tijdens het laatste deel van de wandeling passeer je opnieuw door de Oisterwijkse vennen en bossen met meer bos en uiteraard, grote en kleine vennen.

Oisterwijk-Kampina-6
Oisterwijk-Kampina-10

De wandeling zoals ze hier beschreven staat bedraagt 18 km. Maar, zoals je kan zien passeer je na 15 km hetzelfde punt als op km 5. De wandeling kan dus een tiental kilometer ingekort worden. Het deel van Kampina kan ook apart gedaan worden, want er is een grote parking aanwezig halverwege. 

(gelijkaardige) route met knooppunten

Bij het bezoekerscentrum vind je heel wat uitgestippelde routes.

Download file: Oisterwijk_Kampina_.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden Piz Morteratsch (3751 m) is een machtige berg in het Bernina massief in Graubünden in Zwitserland….
Read More
Annabosch – Prinsenbosch

Annabosch – Prinsenbosch

Deze wandeling door het Annabosch en het Prinsenbosch, ten zuidwesten van Breda, wisselt lange lanen af met fijne kleine paadjes…
Read More
Ravelse Bergen

Ravelse Bergen

In de Noorderkempen wisselen de typische Kempense landschappen af met open landbouwgebieden. Het Turnhouts Vennengebied is daar een mooi voorbeeld…
Read More
Losheimergraben – Weisse Stein

Losheimergraben – Weisse Stein

Losheimergraben is een gehucht in Duitstalig België op een hoogte van 670 m. Het is met deze hoogte in de…
Read More
Klosters – Alp Garfiun

Klosters – Alp Garfiun

In een zijvallei van het dorpje Klosters, vanaf Monbiel, vertrekt een prachtige winterwandeling met als doel Alp Garfiun. In deze…
Read More
La Forclaz sneeuwschoenhike

La Forclaz sneeuwschoenhike

De Val d’Hérens is gespaard gebleven van bombastische skistations, hotels en appartementsblokken. De traditionele vallei is dan ook lust voor…
Read More
Brunni-Alpthal

Brunni-Alpthal

Sneeuw, panoramische uitzichten en kleurrijke zonsondergangen. Deze winterse wandeling in Brunni Alpthal (Zwitserland) is een pittige maar haalbare tocht voor…
Read More
Davos – Sertig

Davos – Sertig

Wie langlauf zegt, zegt Davos. Dit dorp in Graubünden, gelegen in Zwitserland, staat bekend om zijn rijkelijke langlaufwegen. Maar ook…
Read More
Fälensee – Alpstein fjord

Fälensee – Alpstein fjord

Ingesloten tussen machtige, steile rotswanden van het Alpstein massief ligt de Noorse fjord van Zwitserland: de Fälensee. Dit schitterende meer…
Read More
Naar de Morteratschgletsjer

Naar de Morteratschgletsjer

De Morteratsch gletsjer is een bekende ijsmassa in het zuidoosten van Zwitserland (Graubünden), in het Bernina massief. De totale lengte…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

3 thoughts on “De vennenroute in Oisterwijk”

  1. Pingback: De 5 beste vennenroutes - wandelroutes - Hikes and Mountains

  2. Pingback: De Malpie - Hikes and Mountains

  3. Pingback: Westenschouwen Zeeland - Hikes and Mountains

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *