Natuurgebied de Kempen

Natuurgebieddekempen-1

Voor deze wandeling in Natuurgebied de Kempen gingen we net de grens over. Dit park, gelegen tussen Postel en Reusel, heeft alles wat een wandeling mooi maakt. De prachtige bossen en heide met hun leuke paadjes stralen rust uit in deze prachtige natuur. Bij begin-en eindpunt (cirkel) is er ook een echte taverne aanwezig.

Parkeren is geen enkel probleem. Een ideale plaats is bij “Herberg De Negende Zaeligheyt”. Daar is altijd plaats genoeg. Bovendien kan je er aan het einde iets drinken/eten. Mooi meegenomen! De wandeling vertrekt meteen het bos in. Via kleine paadjes (zandwegen – kleine padjes) loop je de pure natuur in. Dennenbossen wisselen af met eiken(loof)bossen. Na 2.5-3 km passeer je langs een eerste heidegebied. Daar loopt de wandeling over een paadje met los zand. Indrukwekkend!

De heide die je tijdens de wandeling tegenkomt (grootste is de Cartierheide) is kenmerkend voor de Kempen. Op de droge, zure zandbodems is heide een vegetatie die ideaal gedijt. Vanaf de jaren 30 werd het heidegebied massaal beplant met dennenbomen voor de mijnbouw. De laatste jaren is er echter een grote tendens naar ontbossing en herintroductie van de heide. 

Natuurgebieddekempen-2

Na 5 km moet je een kort stukje over de Postelse Steenweg wandelen. Al snel duik je weer de natuur in. Het tweede deel van de wandeling (laat ons zeggen ten westen van de steenweg) vervolgt over zandweggetjes tussen dennen en heide gebieden. Het mooiste stuk (naar onze mening) begint zodra je passeert door de houten poortjes van de Cartierheide.

[Lange tijd zetten schaapsherders en keuterboeren de toon in dit heidegebied. Over de zandpaden liepen marskramers met hun koopwaar. De bossen vormden het terrein van smokkelaars.]

Natuurgebieddekempen-6

Een verhoogde dijk dwars door het heide gebied met aan weerszijden berkenbomen is een fantastisch stukje in de Cartierheide. Het “Berkenlaantje” is dan ook een toepasselijke naam. In dit stuk vind je voornamelijk natte heide omwille van het Dalems Stroompje dat water voorziet. 

Nadat de wandeling de Cartierheide heeft doorkruist volgt opnieuw een bosrijk gebied. Hier vind je echte rust. Na 14 km kom je opnieuw uit op de Postelse Steenweg. Daar loopt de wandeling 20 m naast de baan over een grasweide terug tot aan de afslag naar de parking. Kortom, deze wandeling in Natuurgebied de Kempen is een perfecte activiteit voor een namiddagje in de natuur.

Download file: natuurgebied-de-kempen.gpx

4 thoughts on “Natuurgebied de Kempen”

  1. Pingback: Wandeling - Vlonderpaden - Kempen - Hikes and Mountains

  2. Mooie en afwisselende route. Een paar minpuntjes echter. Je gaat een aantal keren (onnodig) over het moutainbikepad en ook het stuk langs de weg bij het vakantiepark is niet fijn lopen. Eenmaal aangekomen op de Cartierheide is het volop genieten hoor.

  3. Pingback: plateau-hageven

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *