Plateaux - Hageven

Plateaux – Hageven is een mooi natuurgebied op de grens van Nederland en België. Het bestaat uit een landschap van heide, vennen, bossen en graslanden, waar de rivier de Dommel zich kronkelend een weg doorheen baant. Er zijn vijf uitgestippelde wandelingen met voor iedereen wat wils. Wij maakten een wandeling van 10 km, die het natuurgebied ongeveer omcirkelt. 

Download file: Plateaux-Hageven.gpx

Download route
Knooppunten

Er zijn 5 uitgestippelde wandelingen in Plateaux – Hageven. Meer info: https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/hageven-de-plateaux

Afbeeldingen


Moerrassig gebied in De Plateaux.


Fijn pad doorheen De Plateaux.

 
Klein weggetje langs De Dommel.

 Brede zandweg door het deel van de Hageven.

Meer info

Natuur kent geen grenzen. Daarvan is Plateaux-Hageven een mooi voorbeeld. Dit natuurgebied ligt precies op de Belgisch – Nederlandse grens. Het gebied bestaat voornamelijk uit open terrein met veel verschillende vennen, grasland en ook enkele stukken met heide. 

 

Voor de wandeling kozen we parkeerplaats De Plateaux als startpunt. Het eerste deel van de wandeling gaat via een kronkelende route doorheen het Nederlandse deel, dat gekend staat als “De Plateaux”. Je wandelt hier door kleine bossen, langs graslanden en temidden van heide. Je passeert zelfs een vogeluitkijkhut met een schitterend uitzicht op het centrale deel van het grensoverschrijdende natuurgebied.

 

Aan de oostkant van de route wandel je lange tijd langs de Dommel. Deze rivier werd in de jaren 50 volledig rechtgetrokken om de waterafvoer te versnellen en op die manier landbouw mogelijk te maken. Als gevolg droogde het volledige gebied uit, waardoor de moerassige kern van het Hageven verdween. In 2008 werden 10 meanders opnieuw uitgegraven waardoor het water nu weer langer opgehouden blijft in het natuurgebied. Het moeras blijft daardoor opnieuw natter  wat de kwaliteit van de natuur verhoogt. Je ziet tijdens de wandeling de rivier nu weer in zijn oorspronkelijke, kronkelende staat. 

 

Na de passage langs de Dommel gaat de wandeling in noordelijke richting verder, om via een kleine extra lus met uitzicht op het open gebied weer terug te keren naar de start. 

Andere wandelingen in Duitsland