Stevensbergen - Luyksgestel

Voor deze wandeling van 15 km kozen we Luyksgestel als vertrekpunt. Dit gezellige dorp ligt in het zuiden van Noord-Brabant, Nederland. Met deze typisch Kempense wandeling verbonden we verschillende kleine natuurgebieden met landduinen, heide en bossen. Variatie verzekerd en duidelijk rustiger dan het gebied van de Lommelse Sahara dat vlakbij ligt. 

Download file: Stevensbergen_Blekerheide_ (1).gpx

Download route
Knooppunten

Een soortgelijke wandeling is ook te volgen via knooppunten (18 km):

79 – 71 – 22 – 23 – 31 – 32 – 24 – 10 – 82 – 83 – 20 –  94 – 95 – 79

Afbeeldingen

Stevensbergen-3

 

Stevensbergen-4

 

 

 

 

Meer info

Luyksgestel dankt zijn naam aan gestel, wat hoog en droog gebied betekent, en luyks wat duidt op dat deze plaats in het bezit was van het prinsbisdom Luik. het is een kleine gemeente in Noord-Brabant, ten noorden van het Belgische Lommel. Ten zuidwesten van het dorp liggen uitgestrekte bossen, waaronder ook het Venakkerbos dat het hoogste punt van Noord-Brabant bevat met 44 m boven zeeniveau. Het woord gestel heeft hier duidelijk mee te maken. We parkeerden de auto voor deze wandeling bij de Heilig Kruiskapel, Kapellerweg 26, 5575 CE Luyksgestel. 

De eerste 2 km van de wandeling gaat door landbouwgebied waarbij je ook enkele grote boerderijen passeert. Vervolgens duik je het Venakkerbos waar heide, zand en bos elkaar afwisselen. In dit bos vind je het hoogste punt van Noord-Brabant, maar daar passeerde onze wandeling net niet. We passeerden wel het Zwartven waar de omliggende bomen bij zonnig weer prachtig in reflecteren. 

Na ongeveer 4 km in de benen staken we eventjes de grens met België over voor een idyllisch ommetje van 3 km in de Blekerheide. Dit is een prachtig uit struikheide bestaand stukje natuur dat absoluut kan bekoren in elk seizoen. Ooit maakte de Blekerheide deel uit van de grote Kempische Heide.

Via een klein stukje landbouwgebied/weideland gaat de wandeling vervolgens in noordwestelijke richting verder naar de Stevensbergen. Dat is een klein natuurgebied dat al lang op onze to-do lijst stond. Stevensbergen is een zeer geïsoleerd gebied met grote landduinen tot wel 40 m hoog. Heide, bos en zand wisselen elkaar af en met een mooie route kan je hier doorheen wandelen. In dit unieke biotoop leeft de gladde slang, die zich zelden laat zien. 

 

Na de passage door de Stevensbergen wilden we op km 11 de route in oostelijke richting vervolgen richting het beginpunt. Echter, op het moment dat wij deze tocht maakten, was er in dit natuurgebied een schietoefening bezig. Hierdoor moesten we onze route aanpassen en hoorde je continu schietgeluiden op de achtergrond. Een groot nadeel. Je kan vooraf wel nagaan of er een schietoefening zal plaatsvinden. 

Gelijkaardige wandelingen in de buurt

3 thoughts on “Stevensbergen – Blekerheide”

  1. Pingback: Westenschouwen Zeeland - Hikes and Mountains

  2. Pingback: Mittenwald - Buckelwiesen - Hikes and Mountains

  3. Pingback: plateau-hageven

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *