Strabrechtse Heide
Wat is er prachtiger dan een wandeling te maken te midden van de paarse heide in augustus? Voor deze wandeltocht hebben we gekozen voor de Strabrechtse Heide, gelegen net ten zuidoosten van Eindhoven. Dit is het grootste aaneengesloten heidegebied van Noord-Brabant, met adembenemende heidevelden en talloze vennen. De meerderheid van deze vennen is oorspronkelijk ontstaan door de wind. Deze wandelroute van 18 kilometer leidt recht door een van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Nederland. Ben je er klaar voor?
Bekijk enkele uitgestippelde wandelingen met knooppunten via deze link.
Â
Â
Â
We parkeerden de auto bij Natuurpoort de Schaapskooi, waar een ruime parkeergelegenheid is. Vlakbij bevindt zich ook het heidecafé, een bekend rustpunt voor fietsers. Slechts 300 meter wandelen en je bevindt je al in het heidegebied. De naam “Strabrechtse Heide” vindt haar oorsprong in het gehucht Strabrecht bij Heeze. ‘Stra’ duidt op ontginning langs de weg, en ‘Brecht’ betekent een ‘open plek in het bos’. Tot het einde van de 19e eeuw waren de Strabrechtse en Lieropse Heide onderdeel van een groot heidegebied tussen de Kleine Dommel en de Aa. Noordwaarts strekte de heide zich uit tot Nuenen (Molenheide, Collsche Heide, Refelingse Heide), en zuidelijk van de Heeze-Somerenweg liep de Somerensche Heide door tot aan het Weerterbosch en de Groote Peel. In de vroege 20e eeuw werd het merendeel van de heide ten noorden en zuiden van de Strabrechtse Heide omgevormd tot bos of landbouwgrond.
Â
Tijdens de wandeling volg je meestal goed begaanbare paden, brede zandwegen en grindwegen die dwars door de heide leiden. Na ongeveer 5 kilometer bereik je de Galgenberg, een klein stukje open stuifzand dat met beheermaatregelen wordt behouden om de karakteristieke flora en fauna te bewaren. Elders vind je op drogere plekken vooral struikheide en jeneverbes, terwijl natte gebieden dopheide, pijpenstrootje, gagel en klokjesgentiaan huisvesten.
Â
Verderop wandel je na 7,5 kilometer langs het Beuven, het grootste natuurlijke heideven van Nederland. Vanuit een vogelkijkhut kun je van het uitzicht genieten. Via de Lieropsche Heide, een oostelijk deel van dit natuurgebied, loop je om het Beuven heen richting het zuiden van het park. Vanaf daar wandel je weer door de heide en het open landschap terug naar de ingang. Misschien heb je het geluk een kudde schapen te zien (inclusief herder). De heidevergrassing wordt tegengegaan door begrazing van een kudde Kempense heideschapen, beheermaatregelen zoals maaien en plaggen.