Westenschouwen-Zeeland

Westenschouwen - Zeeland

Uitwaaien aan zee. Het is iets dat mensen uit de Benelux graag een keer doen. Dit in combinatie met een fantastisch groot natuurgebied vol duinen, bossen en meertjes klink als muziek in de oren voor wandelaars. Voor een dagje zee kozen we de Kop van Schouwen bij Burgh-Haamstede. Hier vind je de weidsheid van de stuivende duinen en de beslotenheid van het grootste bos van Zeeland. We verbonden beide gebieden in een grote afwisselende wandeling van 19 km.

Download file: Westenschouwen – Zeeland.gpx

Download route
Knooppunten

Je kan talrijke wandelingen doen in het gebied met knooppunten. Deze volgorde benadert onze wandeling:

93-45-44-41-48-61-60-21- strand – 91 – 90 – 50 – 60 – 61 – 93

Pas de route aan via https://wandelnet.planner.routemaker.nl/planner/wandelen

Afbeeldingen

Westenschouwen-Zeeland

Tussen de grazende Shetland-pony’s.

Westenschouwen-ZeelandKronkelende paadjes over graslanden en stuifvlaktes.

Westenschouwen-Zeeland

De ongerepte duinen in Zeeland.

Westenschouwen-Zeeland

Een passage van 2 km met de voetjes in het zand.

Westenschouwen-Zeeland

Op amper 3 km van de finish passeer je dit verborgen meertje. 

Meer info

Je vindt in de Benelux amper kuststroken die zo mooi zijn als die van Schouwen-Duiveland, dat volledig omringd wordt door water. In de Kop van Schouwen is een uitgestrekt natuurgebied naast de gemeentes Westenschouwen en Burgh-Haamstede. Je vindt hier een mix van bossen, een weids en ongerept (stuivend) duingebied, en een prachtig stuk Noordzeestrand. Soms passeer je ook kleine meertjes waar je heerlijk kan pauzeren. 

 

Het eerste deel van de wandeling loopt in noordwestelijke richting en gaat door een naaldbos met open duinvlaktes die soms met gras begroeid zijn. Hier grazen pony’s die het landschap openhouden. Wandelend over het zand en tussen de naaldbomen waan je jezelf soms wel in het zuiden van Frankrijk. Heerlijk.

 

Op km 7 hadden we gepland om in noordelijke richting te vervolgen (afslag rechts). Helaas is dit gebied in het broedseizoen niet toegankelijk, maar we raden het wel aan als je tijd hebt om dit te doen buiten het broedseizoen.

 

We kozen er ook voor om tussen km 9 en 11 over het strand te wandelen. Fantastisch als het zonnig is en als er niet te veel wind staat. Aan het einde van de strandpassage zijn er ook verschillende cafés en brasseries waar je iets kan eten en drinken. 

 

Nadien wandel je hoofdzakelijk door de bossen (met dennen die wel 100 jaar oud zijn!) via een halve cirkel terug naar de parking. Hierbij passeer je twee meertjes waaronder de Boompjesput, een uitkijkpunt over het grootste bos van Zeeland, en enkele kleine doorkijkjes.

 

Wat ons betreft een van de beste mooiste wandelingen die we in de Benelux al gemaakt hebben!

Gelijkaardige wandelingen in Nederland