Ordesa - Spanje

Ordesa-4

Ruig, groen, verticaal. Nationaal Park Ordesa in het noorden van Spanje is indrukwekkend. Kalkstenen rotswanden tekenen zich af tegen de hemel en lijken wel eindeloos. De Monte Perdido is met zijn 3355 meter de Koning van het gebied en de op 1 na hoogste berg van de Pyreneeën. Een kleine gletsjer en “eeuwige” sneeuwvelden zorgen de hele zomer voor smeltwater voor bergriviertjes en watervallen die het park doorkruisen.

De bekendste en meest indrukwekkende plaats in het Ordesa park is de Ordesa vallei. Deze gletsjervallei (ooit uitgeschuurd door een gletsjer) heeft aan weerszijden steile rotswanden die ontstaan zijn door jarenlange erosie van water, wind, sneeuw en ijs. Het zicht op deze wanden is fenomenaal.

Om drukte te vermijden is het in de zomer niet mogelijk om zelf met de auto tot in het park te rijden. Daarom zijn bussen voorzien vanaf Torla die je tot aan de ingang van het park voeren.

Ordesa-1

Vervolgens kan je starten met de echte wandeling. Er zijn uiteraard meerdere mogelijkheden maar indien de condities het toelaten raden we de variant aan die via de bergflank gaat. Dit is in het begin even afzien (steile klim) maar wel een pak rustiger, mooier en gevarieerder.

De wandeling start quasi “recht omhoog” tegen de bergflanken van de vallei. Deze klimt gaat over een goed begaanbaar bergpad midden in het bos. De bomen geven een deugddoende schaduw. Over een drietal kilometer overwin je bijna 700 meter waardoor dit stuk met voorsprong het zwaarste is van de hele wandeling. Eenmaal boven vervolgt de wandeling parallel met de bergflank (glooiend) over een vijftal kilometer. De panorama’s die je hierbij krijgt zijn fantastisch. Dit is waarvoor je komt, dit is Ordesa!

Na het glooiende pad begint een ietwat steilere afdaling tot kilometer 12. Daar kom je aan bij het verste punt van de wandeling, de zogenaamde “Cola de Caballo” oftewel paardenstaart waterval. Deze waterval wordt gevoed door het smeltwater van de sneeuw en gletsjers op de Monte Perdido.

Vanaf hier wordt de wandeling drukker met dagjes toeristen die het bredere grindpad verkiezen voor zowel de heen- en terugweg. Via deze weg gaat ook onze wandeling verder met een afdaling tot kilometer 19. Je kan op dit stuk een behoorlijk tempo ontwikkelen maar vergeet ook zeker niet af en toe naar de kleine watervallen te kijken van de ijskoude Arazas rivier. Nadien volgen nog 2 vlakkere kilometers tot aan het beginpunt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *