Parrizal de Beceite - Spanje

De Parrizal de Beceite of “Ruta del Parrizal” is zo een van die prachtige wandelingen in het binnenland van Spanje. We maakten deze wandeling in het midden van de zomer. Te midden van een bergachtig landschap brengt het pad langs de kronkelende rivier Mataraña altijd wat verkoeling. Over houten bruggetjes gaat de wandeling 4 km omhoog tot de bekende Estrets del Parrizal met rostwanden van 60 m hoog. Imposant!

Download file: Parizzal_de_Beceite_.gpx

Download route
Knooppunten

Meer info via http://matarranyaturismo.es/senderismo/rutas-faciles/parrizal-beceite/

Afbeeldingen


De prachtig bruggetjes langs de rotswanden volgen de rivier.


De kabbelende Matarana rivier is erg rustgevend.

 
Wandelen over en langs de rivier.  

Meer info

Als je in het binnenland van het noordoosten van Spanje op vakantie bent kan je de “Parrizal de Beceite” absoluut op je “To Do” lijst zetten. Het is een fantastische wandeling. We parkeerden de auto op Parking P3, die 8 euro kost. Deze parking is te bereiken aan het einde van het dorp Beceite met een (meestal) geasfalteerde weg van 6 km. Reserveren doe je best op voorhand, zeker in het hoogseizoen. Je kan ook op een gratis parking parkeren, maar dan moet je wel 2x 2.5 km extra lopen.

 

De eerste 800 m van de route gaan over een brede zand- en grindweg. Nadien begint de echte Ruta del Parrizal. Je volgt de rivier de Matarraña stroomopwaarts over een 3-tal kilometer. Langs de wanden van de rosten zijn houten loopbruggen bevestigd om droog te blijven en optimaal te genieten van het prachtige landschap. Onderweg passeer je schitterende rotsformaties, uitgesleten door het kristal heldere water. 

 

Na 4 km in de benen bereik je “Estrets del Parrizal” (straat van Parrizal). Dat is een kloof van 200 m met wanden van 60 m en 1.5 meter breed. Enkel in de zomer kan je hier (soms) in als het water laag genoeg staat. Indrukwekkend. Maar ook als het water te hoog staat om het laatste stukje van de route te doen kan je genieten van het indrukwekkende zicht in de kloof.

 

De Matarraña is een kleine bergrivier die ontspringt in de bergen van het Els Ports natuurpark. Na 100 km te stromen mondt de rivier uit in de grotere Ebro.  Het is een typische Mediterraanse rivier met een groot debiet in winter en herfst en een lager debiet in de lente en in de zomer. Na een felle onweersbui kan het waterniveau wel snel stijgen, ook in de zomer! 

 

De route is heen en terug over dezelfde weg, maar dat stoort zeker niet. Na 4-4.5 km moet je dus omdraaien. Je krijgt rotsformaties dan van een andere kant te zien en het blijft indrukwekkend. 

Gelijkaardige wandelingen in Spanje