Pico del Cielo - Spanje

PicodelCielo-7

De Pico del Cielo (=Piek van de Hemel) van 1430 m beklimmen is geen sinecure. Maar, de beloning als je bij het kruis aankomt en een uitzicht hebt over de hele Costa del Sol is magnifiek. De hoogtemeters van deze wandeling kunnen tellen dus een goede conditie, genoeg water en bescherming tegen de zon is een must. Klaar voor een uitdagende activiteit in het zuiden van España?

Het hoogteprofiel (zie beneden deze blog) is duidelijk. Deze wandeling betreft de beklimming van een echte piek. “De piek van de hemel”. Niet voor niets heeft de berg die naam gekregen. Al van ver langs de zandkusten van de Costa del Sol in Andalusië doemt deze berg op. Elke bergwandelaar die in de regio op vakantie is weet genoeg.

Het is aangeraden om voor deze wandeling vroeg genoeg te starten. De temperaturen kunnen immers hoog oplopen (30-40°C) waardoor elk uur tijdens de namiddag dat je niet buiten vertoeft mooi meegenomen is.

PicodelCielo-3

Wij vertrokken bij de grotten van Nerja (de welbekende druipsteen grotten) via een brede grindweg. Een bareel voorkomt dat je wat verder kan rijden met de auto en zo de tocht kan inkorten. Het eerste deel van de klim verloopt gestaag. De weg ligt er goed bij waardoor je het tempo er goed kan inhouden. Na ongeveer 3 km buigt de weg af naar het oosten en wordt het steiler, flink steiler. De weg blijft voorlopig wel oké (grind), zeker niet technisch. Pas na kilometer 6 volgt het echt steile gedeelte over kleine paadjes (single tracks) met weinig schaduw van steeneiken. Na 10 km bereik je de top met een prachtig uitzicht op de omgeving. Hier doe je het voor, fantastisch!

De eerste 3 km van de afdaling zijn steil, zeer steil. Wees daarbij zeer oplettend voor losliggend grind waardoor een uitschuiver snel gemaakt is. Na 13 km in de benen kom je opnieuw terecht op een grindweg die je vervolgens naar beneden volgt. Na ongeveer 17 km komt je langs het punt waar de zware klim in de heenweg begon. Hier vervolg je de route voor een finale 2 km tot aan de auto. Moe maar voldaan kan je dan genieten van een frisse pint bij een taverne langs de grotten van Nerja! 

PicodelCielo-2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *