Rio-borosa-1

Rio Borosa - Sierra de Cazorla

Een van de klassiekers in het zuiden van Spanje is de wandeling door de kloof van de Rio Borosa. Zeker tijdens het tweede deel worden wandelaars verrast door een prachtig landschap met watervallen, irrigatiekanalen, pikdonkere tunnels en een stuwmeer. Neem je zwemgerief mee in de zomer om op te frissen langs de wandeling van maar liefst 21 km.

Download file: Rio Borosa.gpx

Download route
Knooppunten

Meer info via deze link.

Afbeeldingen

Rio-borosa-4
De eerste kilometers langs bruggetjes en vlonderpaden

Rio-borosa-5
Een van de prachtige watervallen onderweg

Rio-borosa-2
Links de start van de tunnel en rechts de steile beklimming ernaartoe

Rio-borosa-1
Het verste punt van de wandeling, Laguna de Aguas Negras 

Meer info

De wandeling start bij het “Centro Visitantes Río Borosa/ Sendero Río Borosa”. Bij dit bezoekerscentrum is een grote parking, wat meteen aantoont dat het er druk kan zijn. Zeker tijdens de droge en warme zomermaanden wanneer de kuierende Spanjaarden verkoeling komen opzoeken in het water van de rivier.

 

De tocht zelf bestaat uit twee delen. Het eerste deel is licht stijgend over een bredere grind/zandweg. Het tweede deel bestaat uit een echt bergpad met behoorlijk veel hoogtemeters tot aan de Laguna Aguas Negras (of nog verder naar de Lagunas de Valdeazores waarbij de wandeling nog 4 km langer wordt). 

 

De eerste 4 km lopen zoals gezegd over een bredere zandweg. Hier kan het ‘s zomers bijzonder warm zijn want er is weinig schaduw. Na ongeveer 4 km steek je de rivier (nog eens) over en begint een stuk met vlonderpaadjes en houten bruggetjes. Dit deel wordt meestal afgebeeld op postkaarten van de wandeling. Daarna kom je weer op de bredere weg die doorloopt tot aan de waterkrachtcentrale. Vanaf de waterkrachtcentrale (hier staat een bord met ‘Fin del Sendero’) begint een steil en smal bergpad richting de Laguna de Valeazores. Dit stuk is echt bergterrein met steile klimmetjes, machtige kloofwanden waar roofvogels rondcirkelen en je schitterende watervallen tegenkomt.

 

Met bijna 10 km in de benen loop je via een haarspeldbocht naar een reeks tunnels. Door deze tunnels loopt een irrigatiekanaal dat zorgt voor de aanvoer van water voor de waterkrachtcentrale. De tunnels zijn soms langs, tot wel 350 m. Na de tunnels wandel je op 500 m naar de stuwdam bij het geweldig gelegen Laguna de Aguas Negras. Je kan er daarna nog voor opteren om nog 15-20 minuten (2 km) verder te lopen tot aan de Laguna de Valdeazores.

 

De terugweg is dezelfde weg naar het begin van de route, een stevige en lange afdaling.

Gelijkaardige wandelingen in Spanje