Beklimming Piz Palü

PizPalu-6

Naast wandelingen in de Benelux en bergtochten in de Alpen zijn ook bergtoppen onze passie. Piz Palü is met zijn 3905 m een echte alpenreus die tijdens de zomer van 2018 op ons programma stond. Het heldere weer zorgde voor een uitzonderlijk uitzicht vanop de top over de hele vergletsjerde omgeving van de Bernina.

Met een alpinisme stage op zak en voldoende ervaring qua wandelen op gletsjers beklom ik samen met Jonas (collega-onderzoeker) in september 2018 Piz Palü in de Engadin in Zwitserland. Deze berg van 3905 m in het Bernina massief is een echte alpenreus op de grens tussen Zwitserland en Italië. Het uitzicht vanop de top is/was fenomenaal.

Als doctorandus aan de VUB bestudeer ik gletsjers en hun evolutie door klimaatverandering. Een van de gletsjers die we bestuderen is de Morteratsch-Pers gletsjer in Zwitserland. We meten daar jaarlijks de massa balans met stokmetingen en drones. 

Piz Palu

De beklimming van Piz Palü vanuit Diavolezza is niet zeer moeilijk (technisch) maar wel lang. Vroeg vertrekken is de boodschap. Zo kom je nog op tijd terug aan en ligt de sneeuw en het ijs er tijdens de ochtend nog steviger bij. De uitstraling tijdens een heldere nacht zorgt er immers voor dat de temperaturen net boven het sneeuwdek tot onder het vriespunt dalen. Het is dan veel veiliger om de tocht uit te voeren.

Piz Palu

Het moeilijkste stuk van de beklimming is een passage doorheen een stijl gebied met crevassen. Touwen zijn hier absoluut noodzakelijk om veiligheid te garanderen. Toen we hier in de crevassen zone aankwamen kwam de zon net achter de bergen tevoorschijn. Fantastisch om die oranje gloed op de witte eeuwige sneeuw te zien verschijnen.

Piz Palu

De laatste 200 hoogtemeters loop je op de kam van Piz Palü, op de grens tussen Italië en Zwitserland. Aan de zuidkant ligt Italië en de noordkant is Zwitserland. De passage hier is best zwaar omwille van de steile hellingsgraad. De laatste hectometers liggen op een plateau dat duidelijk vlakker is. Hier aangekomen is het niet meer ver tot de echte top van Piz Palü.

Piz Palu
PizPalu-5

BELANGRIJK!

De beklimming van Piz Palü is absoluut niet voor beginners. Een opleiding alpinisme is cruciaal om aan deze top te beginnen. Wil je zelf zo’n cursus doen? Twijfel dan niet om ons te contacteren!

De afdaling loopt over dezelfde weg terug. Wij kozen er echter voor om de volledige afdaling naar het front van de Morteratsch gletsjer te doen. De tocht wordt dan wel erg lang en zwaar dus wees voorbereid als je kiest om dit te doen! Je kan met de glacier express terugkeren naar de lift van Diavolezza.

Download file: Beklimming_Piz_Palu.gpx

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

2 thoughts on “Beklimming Piz Palü”

  1. Prachtig! Thanks voor dit artikel. Het is al vaker door mijn hoofd gegaan om een alpinisme cursus te volgen, en dit blog wakkert dat alleen maar aan.

  2. Pingback: Munt Pers - Hikes and Mountains

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *