Grimentz - Orzival

Grimentz

Grimentz is een schilderachtig Walliser dorpje in de Val d’Anniviers op een hoogte van 1550-1600 m. Het authentieke centrum is autovrij en de houten huizen zijn ‘s winters en ‘s zomers een lust voor het oog. Gezelligheid troef! Voor deze sneeuwschoenwandeling vertrokken we in Grimentz voor een tocht van 18 km met 800 hoogtemeters in de pure natuur bij de Alpages d’Orzival. 

Het vertrekpunt is gelegen in Grimentz op een hoogte van 1600 m. In Grimentz zijn verschillende parkings in de buurt van het skistation. De tocht vat aan via een groot wandelpad dat naar Vercorin leidt. Je volgt dit gestaag oplopend tot kilometer 5. Daar sla je links af (de steile flank omhoog) om te beginnen aan route nummer 7 van de sneeuwschoenwandelingen (Parcours d’Orzival). 

De klim is zeer steil. Op ongeveer 2 km win je 450 hoogtemeters. Een vermoeiend stuk, maar wel indrukwekkend mooi. Besneeuwde alpenweides en naaldboom passages wisselen elkaar af. De zichten op de Val d’Anniviers (Ayer, St-Jean, Moiry), maar ook op de vierduizenders (Dent Blanche, Weisshorn, …) zijn fenomenaal. 

Boven aangekomen (op een hoogte van bijna 2200 m) volgt een vlakker stuk en zelfs een daling van 100 m. Je wandelt hier in zuidelijke richting tee hoogte van de boomgrens. Soms door het bos, soms door open weides met prachtige uitzichten. Vervelen doet het nooit. Op deze hoogte (boven 2000 m) is de sneeuwkwaliteit bijna altijd tip top. Dat maakt het wandelen met de sneeuwschoenen een heel stuk aangenamer. 

Na 9 km maakt het smallere wandelpad plaats voor een bredere weg. Op kilometer 10 kom je bij een splitsing. Hier kan je opteren om de route naar beneden te volgen, rechtstreeks terug tot in Grimentz, wat de route 4 km korter maakt met 200 hoogtemeters minder.

Wij opteerden ervoor om via de sleepiste nog een stukje naar boven te wandelen tot aan het middenstation van het skigebied. Vervolgens deden we de lange afdaling over een slingerende piste waarop verschillende wintersporten zijn toegelaten (sneeuwschoenwandelen, skiën, wandelen, sleeën, …). Uitkijken is hier wel de boodschap. Dit deel van de wandeling zigzagt voortdurend rond een zwarte piste die je naar Grimentz terugvoert.

Download file: Grimentz_Orcival_.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Breeveen – Leersumse Veld

Breeveen – Leersumse Veld

De Utrechtse Heuvelrug, een prachtig natuurgebied dat zich uitstrekt over ongeveer 50 kilometer tussen Utrecht en Amersfoort, beslaat maar liefst…
Read More
Strabrechtse Heide

Strabrechtse Heide

Wat is er prachtiger dan een wandeling te maken te midden van de paarse heide in augustus? Voor deze wandeltocht…
Read More
Les Lacs du Galibier

Les Lacs du Galibier

De Col du Galibier is geen onbekende onder de coureurs. Maar ook voor wandelaars is het gebied rond deze bekende…
Read More
Les Aiguilles d’Arves

Les Aiguilles d’Arves

Les Aiguilles d’Arves, ook bekend als de Naalden van Les Arves, heersen van ver zichtbaar majestueus over de Vallei van…
Read More
Glacier Blanc – Ecrins

Glacier Blanc – Ecrins

De Glacier Blanc is een symbool van het Ecrins Nationaal Park in de Hautes-Alpes in Frankrijk. Een wandeling naar en…
Read More
Tour du Mont Blanc

Tour du Mont Blanc

De Tour du Mont Blanc is een van Europa’s meest beroemde wandelingen die drie landen doorkruist: Frankrijk, Italië en Zwitserland….
Read More
Raco del Frare

Raco del Frare

Deze wandeling van bijna 8 km en 250 hoogtemeters in het Paraje Natural Municipal del Racó del Frare is een…
Read More
VulkaMaar pad – Eifel

VulkaMaar pad – Eifel

Het VulkaMaar pad is niet voor niets bekroond tot mooiste wandeling van Duitsland in 2021. Deze lange afstandswandeling van 28…
Read More
Calmont Klettersteig – Moezel

Calmont Klettersteig – Moezel

Wijn -en wandelliefhebbers, this one’s for you! Met een stijgingspercentage van 68% is de Calmont, gelegen in de Duitse wijnstreek…
Read More
Le Hérou – Ourthe

Le Hérou – Ourthe

Le Hérou is een rotswand van meer dan 80 meter hoog langs de Ourthe. Het vormt een van de meest…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *