IJsgrot van de Zinal gletsjer

Zinal Glacier

Zwitserland is een prachtig land, in elk seizoen. In de winter van 2022 trokken we naar de Val d’Anniviers voor een wintervakantie in de bergen. Deze vallei staat gekend omwille van zijn authenticiteit. De wandeling die we in deze blog beschrijven is een sneeuwschoenwandeling van 12-15 km (heen en terug) naar de gletsjergrot van de Zinal gletsjer. 

Het vertrekpunt van deze tocht is de grote parking bij de Plat de la Lée. Zoals je op de gpx file zal zien, vertrokken wij op een andere locatie hoger gelegen in Zinal waar ons huisje lag. Vanuit de parking vertrek je via de lus van de Plat de la Lée naar het einde van de vallei. Het pad is hier goed (platgemaakt door een preparateur) en overwegend vlak. Langlaufers passeren over dezelfde paadjes dus je ontwijkt best de getrokken loipes. 

Sneeuwschoenen of sneeuwraketten is schoeisel dat je onder jouw bergschoenen vastklemt. Ze zijn breder waardoor het gewicht over een grotere oppervlakte wordt verspreid en je minder wegzakt in de sneeuw. Daarnaast staan er op verschillende plaatsen haken op de sneeuwschoenen waardoor je extra grip hebt op steilere stukken. Voor de wandeling naar de gletsjer van Zinal zijn sneeuwschoenen een must. Vanaf november is het gebied bedekt met veel sneeuw en zonder sneeuwschoenen is het tweede deel van de wandeling erg zwaar en onveilig. Je kan sneeuwschoenen huren in lokale winkels of meenemen vanuit België. 

Aangekomen bij het einde van de vallei (na ongeveer 2 km) begint een pittige klim van 1750 tot 1900 m. Daar wordt het even wat vlakker, zeker wanneer je de brug naar de oostzijde van de Navisence rivier passeert (een zomerwandelpad naar de Cabane de Arpitettaz).  

Weer wat verder verlaat je de bredere weg die naar Cabane de Petit Mountet leidt. Vanaf hier volg je geen wandelpad meer. Je kan dit stuk met een gids doen (te boeken in het Tourist office van Zinal), maar als het een paar dagen niet gesneeuwd heeft kan je het pad, dat goed wordt platgelopen, ook zelf vinden. 

Houd wel steeds het lawinebericht in de gaten. Enkel met niveau 1-2 is de wandeling relatief veilig. Uiteindelijk bereik je de voorzijde (het front) van de Zinal gletsjer op een hoogte van 2100 m. Op de plaats waar ‘s zomers veel smeltwater uit de gletsjer tevoorschijn komt is de afgelopen jaren een grot ontstaan (Ice Cave du Zinal) waar je in kan kijken tijdens de winter. Een fantastisch schouwspel van glinsterend ijs. een genot voor het oog! 

De terugweg is identiek aan de heenweg. Eventueel kan, indien tijd genoeg, nog uitgeweken worden naar Cabane de Petit Mountet, die natuurlijk niet geopend is in de winter. 

Download file: Naar_de_Ice_Cave_du_Glacier_de_Zinal_.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Breeveen – Leersumse Veld

Breeveen – Leersumse Veld

De Utrechtse Heuvelrug, een prachtig natuurgebied dat zich uitstrekt over ongeveer 50 kilometer tussen Utrecht en Amersfoort, beslaat maar liefst…
Read More
Strabrechtse Heide

Strabrechtse Heide

Wat is er prachtiger dan een wandeling te maken te midden van de paarse heide in augustus? Voor deze wandeltocht…
Read More
Les Lacs du Galibier

Les Lacs du Galibier

De Col du Galibier is geen onbekende onder de coureurs. Maar ook voor wandelaars is het gebied rond deze bekende…
Read More
Les Aiguilles d’Arves

Les Aiguilles d’Arves

Les Aiguilles d’Arves, ook bekend als de Naalden van Les Arves, heersen van ver zichtbaar majestueus over de Vallei van…
Read More
Glacier Blanc – Ecrins

Glacier Blanc – Ecrins

De Glacier Blanc is een symbool van het Ecrins Nationaal Park in de Hautes-Alpes in Frankrijk. Een wandeling naar en…
Read More
Tour du Mont Blanc

Tour du Mont Blanc

De Tour du Mont Blanc is een van Europa’s meest beroemde wandelingen die drie landen doorkruist: Frankrijk, Italië en Zwitserland….
Read More
Raco del Frare

Raco del Frare

Deze wandeling van bijna 8 km en 250 hoogtemeters in het Paraje Natural Municipal del Racó del Frare is een…
Read More
VulkaMaar pad – Eifel

VulkaMaar pad – Eifel

Het VulkaMaar pad is niet voor niets bekroond tot mooiste wandeling van Duitsland in 2021. Deze lange afstandswandeling van 28…
Read More
Calmont Klettersteig – Moezel

Calmont Klettersteig – Moezel

Wijn -en wandelliefhebbers, this one’s for you! Met een stijgingspercentage van 68% is de Calmont, gelegen in de Duitse wijnstreek…
Read More
Le Hérou – Ourthe

Le Hérou – Ourthe

Le Hérou is een rotswand van meer dan 80 meter hoog langs de Ourthe. Het vormt een van de meest…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *