IJsgrot van de Zinal gletsjer

Zinal Glacier

Zwitserland is een prachtig land, in elk seizoen. In de winter van 2022 trokken we naar de Val d’Anniviers voor een wintervakantie in de bergen. Deze vallei staat gekend omwille van zijn authenticiteit. De wandeling die we in deze blog beschrijven is een sneeuwschoenwandeling van 12-15 km (heen en terug) naar de gletsjergrot van de Zinal gletsjer. 

Het vertrekpunt van deze tocht is de grote parking bij de Plat de la Lée. Zoals je op de gpx file zal zien, vertrokken wij op een andere locatie hoger gelegen in Zinal waar ons huisje lag. Vanuit de parking vertrek je via de lus van de Plat de la Lée naar het einde van de vallei. Het pad is hier goed (platgemaakt door een preparateur) en overwegend vlak. Langlaufers passeren over dezelfde paadjes dus je ontwijkt best de getrokken loipes. 

Sneeuwschoenen of sneeuwraketten is schoeisel dat je onder jouw bergschoenen vastklemt. Ze zijn breder waardoor het gewicht over een grotere oppervlakte wordt verspreid en je minder wegzakt in de sneeuw. Daarnaast staan er op verschillende plaatsen haken op de sneeuwschoenen waardoor je extra grip hebt op steilere stukken. Voor de wandeling naar de gletsjer van Zinal zijn sneeuwschoenen een must. Vanaf november is het gebied bedekt met veel sneeuw en zonder sneeuwschoenen is het tweede deel van de wandeling erg zwaar en onveilig. Je kan sneeuwschoenen huren in lokale winkels of meenemen vanuit België. 

Aangekomen bij het einde van de vallei (na ongeveer 2 km) begint een pittige klim van 1750 tot 1900 m. Daar wordt het even wat vlakker, zeker wanneer je de brug naar de oostzijde van de Navisence rivier passeert (een zomerwandelpad naar de Cabane de Arpitettaz).  

Weer wat verder verlaat je de bredere weg die naar Cabane de Petit Mountet leidt. Vanaf hier volg je geen wandelpad meer. Je kan dit stuk met een gids doen (te boeken in het Tourist office van Zinal), maar als het een paar dagen niet gesneeuwd heeft kan je het pad, dat goed wordt platgelopen, ook zelf vinden. 

Houd wel steeds het lawinebericht in de gaten. Enkel met niveau 1-2 is de wandeling relatief veilig. Uiteindelijk bereik je de voorzijde (het front) van de Zinal gletsjer op een hoogte van 2100 m. Op de plaats waar ‘s zomers veel smeltwater uit de gletsjer tevoorschijn komt is de afgelopen jaren een grot ontstaan (Ice Cave du Zinal) waar je in kan kijken tijdens de winter. Een fantastisch schouwspel van glinsterend ijs. een genot voor het oog! 

De terugweg is identiek aan de heenweg. Eventueel kan, indien tijd genoeg, nog uitgeweken worden naar Cabane de Petit Mountet, die natuurlijk niet geopend is in de winter. 

Download file: Naar_de_Ice_Cave_du_Glacier_de_Zinal_.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Le Hérou – Ourthe

Le Hérou – Ourthe

Le Hérou is een rotswand van meer dan 80 meter hoog langs de Ourthe. Het vormt een van de meest…
Read More
Savelsbos – Mesch

Savelsbos – Mesch

Het Savelsbos is een langgerekt, slingerend bosgebied in Nederlands Zuid-Limburg. Het bos kent een overvloed aan unieke fauna en flora….
Read More
Amden – Federispitz

Amden – Federispitz

Amden is een klein bergdorp in het Zwitserse kanton Sankt Gallen. Een ideaal uitgangspunt voor een stevige dagwandeling van 20…
Read More
West Highland Way

West Highland Way

West Highland Way – Schotland De West Highland Way is een wandelroute van 154 kilometer die loopt van Milngavie naar…
Read More
Stuwmeer van Eupen

Stuwmeer van Eupen

Het Stuwmeer van Eupen is het grootste drinkwaterreservoir van België. Het wordt afgedamd door de Vesderstuwdam. Deze wandeling van 18…
Read More
5 uitdagende wandelingen in België

5 uitdagende wandelingen in België

Vennen zijn kleine, ondiepe meren met een wisselende waterstand. Wij selecteerden 5 leuke vennenroutes in de Kempen.
Read More
Door de Vlaamse Ardennen

Door de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen is een regionaal landschap en toeristische regio met heuvels tot 150 m. De kenmerkende bergen (heuvels) zijn…
Read More
Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden Piz Morteratsch (3751 m) is een machtige berg in het Bernina massief in Graubünden in Zwitserland….
Read More
Annabosch – Prinsenbosch

Annabosch – Prinsenbosch

Deze wandeling door het Annabosch en het Prinsenbosch, ten zuidwesten van Breda, wisselt lange lanen af met fijne kleine paadjes…
Read More
Ravelse Bergen

Ravelse Bergen

In de Noorderkempen wisselen de typische Kempense landschappen af met open landbouwgebieden. Het Turnhouts Vennengebied is daar een mooi voorbeeld…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *