Sneeuwschoenwandeling Grand Saint Bernard

Wandelen met sneeuwraketten is geen sinecure maar wandelen in diepsneeuw zonder sneeuwraketten al zeker niet! In januari 2020 maakten we een sneeuwraket wandeling op de mythische Grand Saint Bernard bergpas. De rust, de sneeuw en het snuifje mystiek van de locatie waren indrukwekkend. Een aanrader (lees: must) voor berg- en winterliefhebbers.

Een wandeling in de sneeuw is beduidend zwaarder dan op een harde ondergrond. Je zakt vaak tientallen centimeters diep weg. Sneeuwraketten zorgen ervoor dat dit niet gebeurt. Het vergroot het drukpunt van jouw lichaam waardoor je amper in de sneeuw zakt. Voor een winterwandeling dus een absolute meerwaarde al is het niet zo simpel als het eruit ziet …

De sneeuwraketten wandeling die wij maakten loopt over de Grand Saint Bernard bergpas. Het vertrekpunt is net boven het dorpje Bourg-Saint-Pierre waar een parking voorzien is bij de tunnel naar Italië. Moeilijk te vinden is de wandeling zeker niet. Je volgt de hele tijd dezelfde vallei tot aan het hoogste punt, de Col du Grand Saint Bernard. 

In een volledig besneeuwd landschap loopt de wandeling over de geasfalteerde baan en snijd je af en toe een paar bochten af. De stilte van de bergen is hier indrukwekkend. Bij lawinegevaar 3 en hoger is de route sowieso wel afgeraden. De omliggende flanken zijn steil en een onstabiel sneeuwdek kan grote gevolgen hebben. Bij aankomst in het klooster op de pas (op 2469 m) krijg je een prachtig uitzicht op de Val d’Aosta. hier kan je een deugddoende pauze nemen (eventueel met een hapje en drankje in het klooster). 

De pas was al in de Romeinse tijd een belangrijke handelsweg. Karel de Grote trok in 773 over de pas en in 1800 stak Napoleon met 30.000 mensen de pas over om de Oostenrijkers te verdrijven. Tussen die periode (in 1100) stichtte Bernard de Menton in de 11e eeuw een klooster. De monniken mediteerden maar hielpen ook verdwaalde reizigers, vooral bij lawines. Dat deden ze met behulp van honden, de bekende sint-bernardshonden.

De heen- en terugweg is over dezelfde route maar dat stoort zeker niet. Je krijgt zo de hele wandeling vanuit een ander perspectief te zien. Daarnaast is stevig afdalen met sneeuwraketten niet simpel waardoor een beetje terreinkennis wel van pas kan komen.

 

Kortom, een leuke manier om de bergen in te duiken die je als sneeuwliefhebber zeker eens moet uitproberen! Heb je nog vragen over deze raketwandeling? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Download file: Col_du_Saint_Bernard_met_de_raquetten_.gpx

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *